Predsednik opet govori samo o stvarima van svoje nadležnosti

Ustavokršitelj 09. avg 202317:16 101 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je u obraćanju javnosti se bavio brojnim temama, od kojih prema rečima nekadašnjeg sudije Vrhovnog suda Zorana Ivoševića ne spadaju među predsednička zaduženja.

Predsednik je u javnom TV obraćanju govorio o planiranoj izgradnji kako kaže skupog nacionalnog fudbalskog stadiona, izložbi mali Expo planiranoj za 2027. godinu, kretanju inflacije u narednim mesecima, izgradnji novog Savskog mosta, promeni namene beogradskog Sajma i njegovom pripajanju firmi “Beograd na vodi”, uvođenju rečnog taksija, novoj zgradi Prirodnjačkoj muzeja i najavljenim promena kada je u pitanju bolovanje.

U pitanju su planovi do 2026/27. godine, kako je rečeno, „teški“ 12 miljardi evra.

„Ništa od navedenog ne spada među njegova zaduženja, već nadležnih ministarstava. Imamo ih za sve oblasti o kojima je pričao. Bez njih ne može da se sprovode zakoni i Ustav. Oni treba da sprovode politiku Vlade, a to se ne radi. Tu politiku ne utvrđuje Vlada. Ona je sporovodi, a on je određuje i to više preko stranke nego preko ostalih institucija“, smatra Ivošević.

On ističe kao važnu odredbu, član pet, stav četiri Ustava da „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi“, a da je upravo Srpska napredna stranka na čijem je čelu Vučić bio donedavno, potčinila sebi vršenje zakonodavne vlasti u Skupštini.

Promenio funkciju zadržao ovlašćenja

Ivošević podseća da je današnji predsednik bio i predsednik vlade i da je tada imao ogromna ovlašćenja, ali da prilikom prelaska na novu funkciju faktički nije preneo ovlašćenja.

„Predsednica Vlade zove predsednika mentorom, a to je neko koga slušate. Ona je tu da samo kaže – razumem. Vlada nije prava, jer nema izvršnu vlast. Vučić ne samo da je zadržao ovlašćenja premijera već je dodao i sudska. Setite se slučaja Doljevac, on je jedni video važan dokaz i odlučio da li je potrebno da bude prikazan. Jovanjicu je nazvao nevažnom, a tu su i ostale afere u kojima presuđuje. Na taj samo način kompromituje državu“, navodi sagovornik portala N1.

Ne izražava državno jedinstvo već vređa

Podsetio bih da ovlašćenja predsednika dosta skromna i nalaze se u članovima 111 i 112 Ustava, kaže Ivošević.

On ističe da iako su ovlašćenja skromna, predsednik ih ne izvršava. Tu pre svega misli na to da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije, kako je navedeno u članu 111.

Nije više pravnik

Sudija Ivošević smatra da predsednik suštinski nije više pravnik.

„Nije se bavio pravom već ga samo poznaje kao student, a to se zaboravlja. U praksi nikada nije primenjivao propise. Velika je razlika između pravnika sa iskustvom i onog bez, pošto teorija i praksa nisu ni izbliza jednake. Iako je bio uspešan student prava i završio osnovne studije ali njegova znanja su skromna i ne razmišlja kao pravnik“.

„Trebalo bi izražava državno jedinstvo države Srbije i svih njenih građana koji su nosioci suvereniteta. Vidimo kao se ponaša prema nesitomišljenicima, vređa ih, umesto da ih poštuje. On razdvaja i deli građane na one koji su za njega i one koji nisu“, dodaje.

Ivošević kaže da kada predstavlja državu predsednik treba da govori u granicama politike koje utvrdila Vlada, a ne koju on odluči da zastupa. Pregovori Beograda i Prištine su, kaže,  primer toga.

„Prihvatio je Briselski sporazum, a od tada nemamo policiju, sudstvo i organe lokalne samouprave na Kosovu već smo ih preneli na tu kvazi državu. Tu je i Ohridski sporazum koji kaže da nije potpisao. Međutim prema članu 3 Bečke konvencije kad pregovaraju strane koje nisu države već kao u slučaju Kosova, protektorat onda i usmeni ugovor obavezuje“, zaključio sudija.

Povezane vesti

Povezane vesti