Slučaj Belivuk: Prekoračenje ovlašćenja i jedna tajna

Ustavokršitelj 30. dec 202217:07 > 17:127 komentara
Izvor: Ilustracija/N1, Nova.rs - Vesna Lalić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić skrenuo je pažnju javnosti kada je tokom predistražnog postupka za organzovanu kriminalnu grupu Veljka Belivuka izašao u javnost sa brutalnim detaljima u vezi sa ovim postupkom.

Predsednik je pred TV kamerama pokazivao brojne informacije, a pored njega su sedeli premijerka Ana Brnabić i tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin.

“Imamo mnogo više od prikazanog i još ćemo da imamo”, rekao je predsednik na kraju obraćanja javnosti.

Ovakvo ponašanje sasvim izvesno ne spada u nadležnosti predsednika Republike, a da li se radi o kršenju Ustava, prema rečima Vesne Rakić-Vodinelić, ne radi se, makar ne flagrantno.

Povezane vesti

Ona smatra da ovde nije narušen Ustav, ali da ostaju određene nejasnoće.

“Ne bih mogla da kažem da je to flagrantno kršenje Ustava, izuzev nedoumice o tome kao je taj materijal došao do njega. Do ovakvih informacija bi mogao da dođe jedino ako su neophodne za vršenje njegovih ustavnih ovlašćenja. To stoji u Zakonu o predsedniku Republike, a ne zna se za koje je ustavno ovlašćenje njemu bilo potrebno da dobije ove fotografije,” rekla je Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka na Pravnom fakultetu Union u Beogradu.

Ova informacija je ostala nepoznata do danas.

Ono što se sigurno zna, jeste da je vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk izjavio da je predsednik Republike preko svojih ljudi tražio razne usluge. Predsednik je to demantovao i tada najavio iznošenje novih dokaza protiv Belivuka.

U ovom slučaju može se zaključiti da nije bilo grubog kršenja Ustava, a da li ga je zaista bilo, nedostaju sve informacije.

Ono što je izvesno, jeste da je predsednik u dobroj meri prekoračio svoja ovlašćenja, a da se istragom, hapšenjima, procesuiranjima i sličnim radnjama bave oni koju za to zaduženi po zakonu – ministarstva unutrašnjih poslova i pravde.

Komentari

Vaš komentar