Slučaj Doljevac: Smrt, laž i video snimak

Ustavokršitelj 30. dec 202214:4653 komentara
Izvor: N1

Saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu koju je izazvalo vozilo bivšeg v.d. direktora “Koridori Srbije” Zorana Babića, gde je poginula jedna osoba, primer je kršenje ustavnih ovlašćenja i pritiska na sudstvo. 

Nesreća se dogodila januara 2019. godine, a predsednik Srbije je javno izjavio da je video snimak kada je poginula Stanika Gligorijević.

„Svi smo čuli za slučaj Stanike Gligorijević – on (predsednik) je javno, pred celokupnom publikom, izjavio da je video taj video, poslednji minuta života Stanike Gligorijević, da je on grozan i užasan, da niko ne treba da ga vidi, ali da je spreman da ga stavi na raspolaganje nadležnim organima i rodbini, a to nije uradio. Kad je bio upitan gde je taj snimak i zašto ga nije dao sudu – on je rekao da to više nije u njegovom posedu“, rekla je gostujući na televiziji N1 profesorka na Pravnom fakultetu Union u Beogradu Vesna Rakić-Vodinelić

Posle toga, sud je, doneo presudu bez navedenog dela snimka.

„Prikrivanje dokaza i otežavanje dokazivanja bi imalo elemente krivičnog dela ako bi se pokazala namera da se opstruiše sudski postupak. Nisu svi njegovi zahvati u pravosuđe jednake težine, ali ovaj jeste velike težine“.

Povezane vesti

U ovom slučaju potrebno je napomenuti i da je predsednik Srbije posle izjave da će se založiti da snimak bude javno dostupan, izjavio da tako nešto nikada nije izgovorio, preciznije, da takvo obećanje nije dao.

„Nisam obećao objavljivanje snimka nesreće kod Doljevca“, rekao je Aleksandar Vučić za Tanjug povodom nesreće kod Doljevca.

On je najpre u avgustu 2019. godine, u razgovoru za Glas Amerike, kazao da je „video snimak i da je on ‘užasan'“, i obećao da će da „zamoli nadležne države organe kao predsednik Republike“ da snimak bude dostavljen medijima, koji bi na taj način „videli kakvim su se lažima služili prethodnih meseci“.

„Snimak je užasan, a pošto vidim da vi izražavate sumnju, ja ću da molim kao predsednik Republike, da zamolim nadležne državne organe da vam pokaže to i da vidite kako ste se svi lažima služili svih prethodnih meseci. To ću da uradim, ja Vas molim da izađete na televiziju da se izvinite za sve laži koje smo izgovarali o ovom slučaju. I ništa više. Da li zaista mislite da bih bio budala da pogledam snimak i da vam kažem da je to tako, a da znam da taj snimak postoji koji bi dokazivao nešto drugo?“

Zatim je mesec dana kasnije prilikom posete porodici nastradale žene, njenom suprugu ponudio da vidi snimak.

„Što se tiče snimka, ja sam lično posetio porodicu nastradale žene i zamolio čoveka i rekao mu “Ne preporučujem Vam da gledate snimak, kad god hoćete možete da dođete da pogledate snimak“, izjavio je Vučić u decembru 2019. godine.

Prema rečima porodice snimak nikada nisu videli.

Osim kršenja Ustava, predsednik Srbije je u slučaju Doljevac davao kontradiktorne izjave, odnosno sigurno je slagao javnost.

Komentari

Vaš komentar