Sudija Ivošević: U Srbiji se Ustav koristi po nahođenju

Ustavokršitelj 30. jan 202317:3624 komentara
Foto: N1

Redovni profesor u penziji i bviši sudija Zoran Ivošević smatra da se Ustav u Srbiji primenjuje u zavisnosti od interesa, a da pregovori o Kosovu ne mogu da budu tajna. Srbija je drastično povredila Ustav potpisivanjem Briselskog sporazuma.

“Kao što je poznato Ustav je najveći pravni akt ove zemlje. On određuje ne samo status nosilaca vlasti već i položaj građana. Građani imaju pravo da u onim situacijama kada oni odlučuju, da li će nešto biti ili neće biti, da znaju o čemu se zapravo radi. Tako da kada se primera radi menja Ustav, to ne može bez građana. Potrebna je i dvotrećinska većina u Skupštini, referendum“, podseća.

Ivošević kaže da može nešto da bude tajna ako nema veze sa suverenitetom građana, ali ovde je reč o tome da li će Kosovo ostati u Ustavu Srbije. To se ne može desiti bez građana.

Ne može se zaklanjati iza tajnih razgovora

Sudija Ivošević smatra da nema opravdanja za postupke sadašnjih vlasti:

„Ne mogu se zaklanjati iza tajnih razgovora. Svejedno je što su možda pristali na to u razgovoru sa njihovim partnerima. Oni moraju voditi računa o suverenitetu građana, jer to piše u članu dva Ustava. Dakle, nosioci suvereniteta su građani. Oni odučuju i to: referendumom, narodnom inicijativom i preko izabranih predstavnika u Parlamentu. Narod mora da zna o čemu se radi, sve ostao je političko zamajavanje, onih koji se bave više tim nego primenom Ustava“.

Vučić je preuzeo ulogu Vlade

Govoreći o predsedniku Srbije, Ivošević za portal N1 ističe da je Vučić preuzeo ne samo ustavna ovlašćenja, već i više od toga.

„On govori koji zakon može, a koji zakon ne može da bude donet. Preuzima i potpuno ulogu Vlade, koja bi trebalo da utvrđuje i vodi politiku zemlje. Predsednk predstavlja zemlju, ali samo u granicama svojih ovlašćenja. Baš kao i kralj Engleske. I on predstavlja Englesku, ali nema nikakva politička ovlašćenja“.

Kada je pitanju Srbija, ovlašćenja po Ustavu imaju isključivo Vlada koja utvrđuje i sprovodi politiku.

“A Vlade nigde nema. Vučić je od dolaska na vlast u pregovorima oko nezavisnosti Kosova, ali izbegava, valjda znajući koja su njegova ovlašćenja, da potpisuje. On nije potpisao Briselski sporazum, Potpisao je Dačić, a u stvari on je pregovarao zajedno sa Dačićem“, dodaje.

Ivošević smatra da će se i sad verovatno na isti način izvući iz neprilike da ne potpiše. Po Ustavu.

Povezane vesti

Kako ističe, međunarodni ugovori su slabiji od Ustava, a jači od zakona.

„Vidite da na Kosovu, od kada su jednostrano proglasili nezavisnost i prisvojili zemlju 2008. godine oni vode računa o svom tzv. ustavu i zakonima, a mi se ne pozivamo na Ustav“.

Prema njegovim rečima Srbija je drastično povredila Ustav 2013. godine potpisivanjem Briselskog sporazuma. Po njemu, sudstvo, javno tužilaštvo, izbori, policija, lokalna samopurava… „Sve se reguliše u našoj južnoj pokrajini po propisima lažne države Kosovo“, ističe.

„Znate, u 14. tački pristali da ne pravimo smetnju Kosovu na njegovom putu ka Evropi. Tamo piše i da nas Kosovo neće ometati. Šta to znači? Još malo pa priznanje jer tamo primaju države, a ne protektorate. Kosovo je protektorat po rezoluciji 1244. Tamo piše da je Kosovo deo Jugoslavije, a pošto je Srbija pravni naslednik, nema dileme. Ovako uništavaju spostveni Ustav, umesto da vode računa šta rade. Jer će morati neko da odgovara neko ko ne primenjuje Ustav, a u prilici je da to čini“, zaključuje sagovornik portala N1.

Komentari

Vaš komentar