1 od 5 miliona: „Moja prva plata“ je kineska verzija našeg „Partner projekta“

Vesti 05. feb 202121:23 > 21:241 komentar

Prošlog maja smo izašli u javnost sa programom „Partner mladima“, a onda je došao Siniša Mali i pokrao našu ideju i predstavio „Moju prvu platu“, kaže za N1 Moma Kovačević, jedan od članova pokreta  "1 od 5 miliona".

On se pita kakvoj perspektivi da se nada mlad čovek u Srbiji kada program o kome priča ministar finansija Siniša Mali, koga naziva „plagijatorom“, nudi 24.000 dinara, što je, kako kaže, naknada, a ne plata.

„Program „Moja prva plata“ neće davati platu, neće uplaćivati penziono, tako da ljudi neće moći da podignu kredit, jer nemaju status zaposlenog“, tvrdi Kovačević.

Povezane vesti:

On je rekao da je „Moja prva plata“ kineska verzija „Partner“ programa.

„Oni su program predstavili kao i mi, ali mi želimo da damo perspektivu mladima. Mali predlaže izrabljivanje radnika, oni nude 24 hiljade dinara, to je bliže socijalnoj pomoći, nego plati pa će to iskoristi da nam predstave kako se smanjuje nezaposlenost. Mladi se sada neće računati u one koji su nezaposleni, ali opet nemaju ni status radnika. Za njih važi samo naknada od 24 hiljade dinara“, kazao je Moma Kovačević i dodaje da vlast na taj način predstavlja većinu stvari pretvarajući se da brine o mladima.

„Zapravo samo „spuštaju“ cenu nama mladima i kažu da je ta cena 24.000“, pita se Kovačević koliko sati ministar Mali može da živi od tog novca.

„Naša ideja je da se mladi zaposle, a od toga kako rade imali bi perspektivnu budućnosti, a ovako posle 9 meseci od 24. 000 zašto bi neko ostao u zemlji. „Partner projektom“ 24 meseca posle fakulteta mladi bi radili. Cilj je da se dostojansteno živi. Cilj je i rasteretiti roditelje. Oni koji umaju dvoje ili troje dece moraju da biraju koje dete da školuju“, priča Kovačević i objašnjava prednosti programa koji je predstavio pokret „1 od 5 miliona“.

„Kada dođe mlad čovek, on je željan dokazivanja. On će „pojesti“ onog ko je partijski zaposlen. Ako je neko zaposlen tako što se učlanio u SNS pa dobio posao preko toga, on zna da „duguje“ pa se zato slikaju glasački listići. A ovako država je dovela tog mladog čoveka, a ne partija. Neće biti onoga da je neko završio fakultet pa doprinosi Nemačkoj, a ne Srbiji“.

On kaže da mladi ne odlaze iz zemlje samo zato što nemaju posao, već zato što se u Srbiji ne snose posledice.

„Ne može Zagorka Dolovac da ignoriše kada Aleksandar Obradović iznosi dokaze za „Krušik“, ne može onda da bude proglašen za špijuna. Ona mora da snosi posledice, kao i Nebojša Stefanović koji je završio fakultet u firmi Miće Jovanovića, kada bude postojala takva atmosfera, mladi će imati priliku da se obrazuju i zarađuju ovde“, rekao je Kovačević.

Komentari

Vaš komentar