1 od 5 miliona: Znamo zašto je presušila Zlotska reka – Ziđin prebacivao vodu

Vesti 15. sep 202120:06 8 komentara
1 od 5 miliona

Pokret "1 od 5 miliona" saopštio je da se iz inspekcijskog izveštaja "jasno vidi" da su bile opravdane sumnje meštana da je Zlotska reka presušila zbog preteranog ispumpavanja vode iz izvorišta kod Lazareve pećine i prebacivanja vode u Borsko jezero. Iz ovog pokreta su za to optužili kinesku kompaniju Ziđin.

Povezane vesti:

Kako se navodi u saopštenju, povodom zahteva Republičkoj vodnoj inspekciji za inspekcijski nadzor na Zlotskoj reci, pokretu je stigao dopis u kojem iz inspekcije obaveštavaju da su 26. avgusta izvršili pregled na izvorištu „Zlot“, „Kriveljska Banjca“, „Surdup“ i merenje vodostaja na Zlotskoj reci.

Iz izveštaja je pokret saznao da postoji vodna dozvola br. 325-04-651/2016 od 18.07.2016. izdata od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Republičke direkcije za vode Beograda, u kojoj su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja vode za tehnološke potrebe „Serbia Zijin Copper“, navode iz „1 od 5 miliona“.

„U ovoj dozvoli nema kote kojom bi bilo ograničeno korišćenje vode iz Borskog jezera, što znači da kineska kompanija za svoje potrebe može iz Borskog jezera da izvuče i poslednju kap vode! Kada je u jezeru ponestalo vode, pumpama su prebacivali iz izvorišta Zlotske reke, sve dok reka nije potpuno presušila! To je izazvalo pravu ekološku katastrofu, uginule ribe su bile na suvom koritu“, saopštila je Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”.

1 od 5 miliona

Iz ovog pokreta kažu da znaju zbog koga je presušila Zlotska reka, ali ne i hoće li neko odgovarati zbog toga.

„Još da podsetim da kompanija ‘Serbia Zijin Copper’ nema građevinsku dozvolu ni saglasnost za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Samo ima dozvolu da neograničeno koristi vodu i zagađuje vazduh“, kazala je Nedeljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare