Šta uvođenje 5G mreže znači za građane Srbije?

Vesti 21. sep 202306:45 0 komentara
Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji. Šef katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu profesor Aleksandar Nešković objasnio je zašto je ova tehnologija značajna i otkrio da li su tačne predrasude koje je najčešće prate.

Ponovo je pokrenuta priča uvođenja 5G mreže u Srbiji. Iako se o tome razmišljalo još pre dve godine, premijerka Ana Brnabić je tada bila za odlaganje.

„Građani Republike Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom“, kazala je Brnabić 22. decembra 2020.

Uzalud su profesori ETF-a i drugih tehničkih fakulteta upozoravali da to nije tačno i da su 5G brzine telekomunikacija neophodne za razvoj industrije, autonomnih vozila, dronova, kao i povezivanje svih kućnih uređaja na internet.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović ponovo je pokrenuo priču 5G mreže i izjavio da je njeno uvođenje moguće naredne godine. Takođe je Ministarstvo najavilo da će od ponedeljka 18. septembra početi javna rasprava o pravilima za dodeljivanje dozvola operatorima za korišćenje 5G spektra, međutim ona se još uvek nije održala.

N1

Značaj uvođenja 5G mreže u Srbiji

Profesor Aleksandar Nešković ističe da je mreža 5G „jedan korak u evoluciji javnih mobilnih mreža i to je tehnologija koja treba u perspektivi da donese revoluciju u naše živote“.

„To je prva tehnologija koja treba da nam omogući kontrolu i realizaciju nekih servisa od kojih može život da nam zavisi. U prvo vreme ona će sigurno da dovede do povećanja protoka prema krajnjim korisnicima, sa druge strane omogućiće da šira populacija korisnika ima kvalitetan internet servis. To su kratkoročni ciljevi, a sada oni dugoročniji koji zahtevaju nekoliko godina podrazumevaju jednu stabilnu infrastrukturu koja mora da bude visoko pouzdana, što podrazumeva građenje i širenje mreže na jednom visokom nivou“, objasnio je Nešković za N1.

Da bi sve to moglo bezbedno i pouzdano da se izgradi, profesor je otkrio šta je ključno.

„Stabilni koncept podrazumeva uvođenje čitavog niza senzora, kontrolera u naše životno okruženje, gde se sagledava da će milijarde uređaja biti praktično krajnji segmenti jedne mobilne mreže. Da bi ste mogli tipa da sednete u automobil bez vozača ili volana, onda tu mrežu treba da gradite nekoliko godina“, rekao je profesor.

Ono što je, kako je naveo, još bitno kod 5G mreže jeste da ona doprinosi unapređenju privrednih tokova.

„Ako vi ne uđete u takav proces na vreme, vi jednostavno nema šta da tražite na svetskom tržištu, jer će drugi to koristiti masovno. Vi nećete moći da postignete tu produktivnost i kvalitet zato što nemate sisteme koji mogu to da vam obezbede. Praktično u nekom budućem razvoju nemate šansu da opstanete kao društvo“, objasnio je Nešković.

Prema njegovim rečima, 5G mreža „nije hir bogatih zemalja“, to je vrsta tehnologije koja je danas neophodna da „biste postali bogata zemlja“.

„U tom smislu je 5G sledeći korak, da ne bude zabune tu neće biti kraj, jer se razmišlja dalje o 6G, 7G mreži tako da će taj razvoj i narednih godina da bude dosta intenzivan. Ako izgubite taj korak, vi defakto ne može da budete konkurenti i to je jedan vrlo bitan segment. Zato se nadam da ćemo mi da započnemo tu jednu priču čim pre“, zaključio je Nešković.

Koje predrasude prate 5G mrežu

5G mrežu prate različite predrasude i naslovi – da slabi imunitet, da su vakcinama zapravo usađeni čipovi sa kojima se 5G mrežom prati kretanje itd.

„Bilo je mnogo teorija zavere, naročito tokom kovida – da se kroz vakcine zapravo ljudi čipuju i da će 5G mreža upropastiti ljude. Ali da stavimo te priče sa strane, jasno je da je 5G mreža bezbedna, da koristi isti frekventni opseg kao i 4G mreža. Mi smo radili i studije koje je radio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i misija OEBS-a u Srbiji. A ono što je bitno je da naš Pravilnik koji definiše nivo nejonizujućeg zračenja u Srbiji propisuje nivo koji je sto puta manji nego u Evropskoj uniji. Tako da naši građani mogu da budu potpuno mirni“, rekao je ministar Jovanović za RTS.

Profesor Nešković ističe da u odnosi na brojne teorije zavere ljude i dalje najviše brine zračenje.

„Da postoje zdravstveni efekti oni ne bi mogli da se sakriju, videli biste promene, videli biste razboljevanja. Sada smo sigurniji u tu tehnologiju. Terminali zbog tehnoloških ograničenja, ali i zbog zdravlja imaju ista ograničenja kao i prethodne generacije u pogledu snage i emitovanja, jedino što oni brže odrađuju posao“, ukazao je Nešković.