Vučić poručio Putinu: Strateški cilj Srbije je EU

Vesti 15. okt 201508:21 > 12:18
Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi pre napustio vladu, nego da pokvari prijateljstvo sa Nemačkom. U razgovoru sa nemačkim novinarima u Beogradu naveo da je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu rekao da je članstvo u Evropskoj Uniji strateški put Srbije.

Vučić je za Kurir naglasio da neće odustati od evropskog puta, ali i da neće dopustiti da se Srbija ucenjuje.

„Pre ću otići iz Vlade Srbije, nego da pokvarim prijatljestvo sa Nemačkom“, kratko je rekao Vučić za list, povodom navoda da je Nemačaka uložila amandman na platformu o poglavlju 35 kojim se od Srbije traži da ukine svoje institucije na Kosovu i umesto administrativnih linija postavi granice.

Vučić će povodom platforme za poglavlje 35, ali i zahteva Kosova za članstvo u Unesko danas razgovarati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem i drugim crkvenim velikodostojnicima. Sastanku će prisustvovati i ministri pravde, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Premijer Srbije na tu temu juče je obavio konsultacije sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je juče da Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Rekao sam Putinu da je EU cilj Srbije“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je, u razgovoru sa nemačkim novinarima u Beogradu, da je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu rekao da je članstvo u Evropskoj Uniji strateški put Srbije.

Reči srpskog premijera sa sastanka preneo je na Tviteru portparol Evropske komisije u Nemačkoj Rajnhard Honighaus: „Premijer Srbije Vučić: ‘Rekao sam i Putinu da strateški put Srbije vodi u EU'“, navodi se u Honighausovom tvitu.

Premijer se danas sastao sa nemačkim novinarima, a na njegovom tviter nalogu objavljena je fotografija sa tog sastanka uz poruku: „Sa nemačkim novinarima o evropskom putu Srbije, ekonomskim reformama, regionalnoj saradnji i migrantskoj krizi“.