Mali vodi Beograd i kompanije na egzotičnim ostrvima?

Vesti 20. okt 201519:01 > 19:09
Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istovremeno je i direktor dve of šor kompanije na Devičanskim ostrvima, pokazuju dokumenta koja je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK. Agencija za borbu protiv korupcije najavila je postupak provere kako bi utvrdila da li je Mali prekršio zakon istovremeno obavljajući dve funkcije.

Ko je vlasnik of šor kompanija za koje je Siniša Mali kupovao stanove vredne oko 5 miliona evra na Crnom moru u Bugarskoj?

Premijer Aleksandar Vučić ne misli da je to sadašnji gradonačelnik.

“Ako Siniša Mali ima 24 stana, ja ne mislim da je on to mogao za tako kratko vreme pošteno da zaradi. Dakle, ili on ne može da bude gradonačelnik ili su oni lagali, a ja mislim da je ovo drugo slučaj“, rekao je Vučić.

Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije navode da je Mali, kao direktor dve of šor kompanija 24 apartmana kupio tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski savetnik Aleksandra Vučića.

“Nije kupio ni jedan stan od kad je bio moj savetnik, nije ni trgovao stanovima, to je sve bilo do 2012. Ako pogledate, to nije ni njegov potpis, ali neću ja o tome da govorim“, poručio je premijer.

Ipak, upravo potpis Sniše Malog, kao direktora of šor kompanije, i to iz februara 2015. na dokumentu bugarskog registra pokazuje da sadašnji gradonačelnik i dalje trguje nekretninama. Tu direktorsku funkciju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Novinar Ivan Ninić kaže da je gradonačelnik Beograda već jednom bio u sukobu sa Agencijom i zakonom.

“Agencija je izrekla određenu meru zbog neprenošenja upravljačkih prava u domaćoj firmi. On je podneo tužbu Uravnom sudu i taj spor je izgubio. Agencija ovaj put može da da preporuku za razrešenje sa funkcije gradonačelnika“, kaže Ninić.

Čalnica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović objašnjava zašto političari sve češće posluju preko of šor kompanija. “Kao što školjka skriva biser tako i šel kompanije skrivaju pravog vlasnika. Zbog čega bi osnivali firmu na udaljenim destinacijama, naprosto zbog toga što imamo potrebu da nešto skrijemo od očiju javnosti“, kaže ona.

Opširnije u prilogu Jelene Zorić: