Presuda Marku Milićevu u sredu

Vesti 26. okt 201520:41 > 20:43
YouTube/MUP Srbije

Treći osnovni sud u Beogradu zakazao je za sredu 28. oktobar izricanje presude Marku Milićevu (34) povodom optužbi da je svojim vozilom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića (21) prošlog leta na beogradskom Brankovom mostu, pošto je u ponedeljak uveče okončano suđenje.

U završnoj reči Treće osnovno tužilaštvo predložilo je sudu da Milićeva osudi na 10 godina zatvora jer je vozeći neprilagođenom brzinom izazvao nesreću u kojoj je 25. jula 2014. godine stradao Jovanović, a potom pobegao sa lica mesta, ali i iz Srbije.

Tužilaštvo je tvrdilo da je tokom suđenja dokazano da je Milićev izvršio krivična dela „teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“ i „nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći“.

Za njegovog kuma Bratislava Vesovića, tužilaštvo je predložilo kaznu od tri godine zatvora za krivično delo „pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela“, jer je krio Milićeva i pomagao mu nakon nesereće da sakrije auto.

Za taksistu „Pink taksija“ Sašu Jankovića tužilaštvo je predložilo kaznu od devet meseci zatvora zbog krivičnog dela „neotklanjanje opasnosti“, jer nije prijavio da je došlo do udesa iako je video da je „kantrimen“ oštećen.

Ovaj slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju prošlog leta, s obzirom da je Milićev nakon incidenta bio u bekstvu, a mesec dana kasnije je uhapšen u Kini i u kratkom roku je izručen Srbiji.

Sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu je sredinom septembra 2014. godine doneo presude kojima je petoro Milićevljevih prijatelja, koji su kobne večeri bili sa njim u autu, osuđeno na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom uz priznanje krivičnog dela.