Slučaj kantrimen: Marku Milićevu četiri i po godine zatvora

Vesti 28. okt 201512:12 > 16:15
Tanjug/MUP Srbije

Treći osnovni sud u Beogradu je osudio Marka Milićeva (34) na četiri godine i šest meseci zatvora jer je svojim vozilom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića (21) prošlog leta na beogradskom Brankovom mostu. Milićevu je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom od tri godine, nakon izvršenja kazne.

Istovremeno je njegov kum Bratislav Vesović osuđen na godinu dana zatvora za krivično delo „pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela“, jer je krio Milićeva i pomagao mu nakon nesereće da sakrije auto.

Taksista „Pink taksija“ Saša Janković osuđen je na sedam meseci uslovno zbog krivičnog dela „neotklanjanje opasnosti“, jer nije prijavio da je došlo do udesa iako je video da je „kantrimen“ oštećen. Kazna mu neće biti izvršena ukoliko u roku od dve godine ne učini novo krivično delo.

Obrazlažući presudu sudija Svetlana Galić je rekla je da je tokom postupka nesporno utvrđeno da je Milićev počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“.

Na ovu presudu tužilaštvo, osuđeni i njhovi branioci imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Milićev i Vesović su u pritvoru, a taksista se brani sa slobode.

Jovanovićev otac: Očekivao sam višu kaznu

Otac nastradalog Luke Jovanovića rekao je da je očekivao da će Marko Milićev dobiti više od pet godina zatvora ali da nije na njemu da procenjuje i sudi da li je kazna mala ili velika.

„Meni je jedino krivo što on nije stao, naš bol bi bio daleko manji. Pitanje je da li bi ikad došli do njega da mediji nisu pokrenuli i gurali priču. Očekujem da će se u narednim mesecima i godinama saznati čiji je i gde je auto“, rekao je Bojan Jovanović novinarima ispred Palate pravde.

„Ne mogu da verujem da jedan auto ne može da se pronađe godinu i nešto dana, a za dalje ćemo videti. Nadam se da će se i to nekada saznati“, dodao je Jovanović.

Branioci najavljuju žalbu, tužilaštvo nezadovoljno visinom kazne

Branioci su već najavili žalbu jer, prema njihovim rečima, Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da su počinjena krivična dela koja se stavljaju na teret. Takođe, smatraju da Milićevu nije moglo da se sudi u Srbiji, jer nije bio sproveden postupak ekstradicije iz Kine.

„Takav naš stav je i danas. Ono što mogu da kažem je da ćemo izjaviti žalbu protiv presude i da smatramo da u toku dosadašnjeg postupka Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da su naša dva branjenika počinili krivična dela koja su im optužnicom stavljena na teret“, kratak je bio Milićevljev advokat Dejan Ćasić.

S druge strane, iz Tužilaštva kažu da su zadovoljni osuđujućom presudom, ali ne i visinom kazni, te takođe najavljuju žalbu. Podsetimo, Tužilaštvo je tražilo kaznu od 10 godina zatvora za Milićeva, tri godine zatvora za njegovog kuma, a devet meseci zatvora za taksistu Jankovića.

Milićev je vozeći neprilagođenom brzinom izazvao nesreću u kojoj je 25. jula 2014. godine stradao Jovanović, a potom pobegao sa lica mesta, ali i iz zemlje. Uhapšen je u Kini i izručen Srbiji.

Sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu je sredinom septembra 2014. godine doneo presude kojima je petoro Milićevljevih prijatelja, koji su kobne večeri bili sa njim u autu, osuđeno na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom uz priznanje krivičnog dela.