Već viđeno: Osobito uspešna promena vlasti u Kovačici

Vesti 29. okt 201518:30 > 19:31
N1

U Kovačici je došlo do smene lokalne vlasti. Scenario je sličan kao i u nekoliko drugih opština u Srbiji poslednjih godina. Srpska napredna stranka ima novu većinu koju je nekada imala Demokratska stranka. Takođe, i optužbe su stare - demokrate kažu da je njihovim odbornicima prećeno, dok naprednjaci to negiraju.

Krajnje transparentno i suprotno pravilima, odbornici su svima pokazivali kako su glasali.

„Glasanje bi trebalo da bude tajno, iza paravana, a ne pokazivanje predsedniku stranke kako sam glasao ili na njegovom kolenu”, kaže Jan Puškar, bivši predsednik Skupštine Kovačice (DS).

„Odbornici su se opredeljivali gde će da glasaju, neki su glasali ovde, neki su glasali tamo, neko je došao i do mene. Pa to nije božji greh“, smatra Zoran Savanov, sadašnji predsednik skupštine Kovačice

Demokrate tvrde da je smena vlasti samo vrhunac pritisaka koje su trpeli njihovi odbornici, i koji su na kraju prešli u SNS. Tvrde i da su ih držali u karantinu kako se ne bi predomislili.

„Danas mi je predsednik Slovačke stranke rekao da su bili u Staroj Pazovi četiri dana. Ja poznajem čoveka koga su u ponedeljak u ponoć, kada se vratio sa njive jer je sejao žito, što je jako loše, pokupili su ga i odveli u Staru Pazovu. Ako imate većinu, čemu to?“, Miroslav Krišan, smenjeni predsednik Opštine Kovačica.

Ako verujete njima da jesmo, verujte i nama da nismo, poručuju naprednjaci: „Nikakvog karantina nije bilo, niti je bilo bilo ikakvih prisila. Ti njihovi odbornici, dva odbornika iz Demokratske stranke su potpisali pristupnicu Srpskoj naprednoj stranci. Nisu pristupili samo da bi glasali nego da bi bili članovi“, kaže Zoran Savanov, sadašnji predsednik skupštine Kovačice

Kakva god da je pozadina, činjenica je da koalicija oko SNS-a sada ima 21 od ukupno 39 odbornika.