Vlada Srbije izdvojila pet miliona evra za Srebrenicu

Vesti 11. nov 201512:49 > 15:15
Tanjug/Zoran Žestić

Vlada Srbije izdvojila je pet miliona evra pomoći za Srebrenicu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić na investicionoj konferenciji u toj opštini.

Kako je naglasio, odluka je doneta jutros na sednici Vlade Srbije.

“Dva miliona evra prebacujemo direktno na račun opštine Srebrenica. Poštovani Ćamile imaćete taj novac u ponedeljak”, istakao je srpski premijer i naglasio da je ostalih tri miliona evra takođe dostupno odmah za projekte.

“Zajednički sa vama, Republikom Srpskom, BiH ćemo oformiti tim koji će raditi na projektima u visini od tri miliona evra. I taj novac je spreman odmah. Ako želite da uložite u skole, puteve.. za šta god kažete mi smo spremni istog sekunda”, poručio je Vučić.

Upitan da li se izdvajanjem za Srebrenicu Srbija odrekla nekog od projekata u sopstvenoj zemlji, Vučić je odgovorio odrečno i dodao da „kad god uradite i kako god uradite, nešto će naći da vam zamere i prebace“.

„Nemam problem sa tim, Srbija mnogo štedi i, pored plana da tri godine nema povećanja plata i penzija, danas imamo drastična povećanja plata i penzija, što pokazuje da je Srbija na odličnom putu“, rekao je Vučić.

Najavio je da će Vlada Srbija u skladu sa mogućnostima ulagati i u ostala područja u BiH. Govoreći o rešavanju problema potopljenog zemljišta izazvanog radom Hidroelektrane Bajina Bašta, Vučić je rekao da će Srbija ispuniti svoje obaveze i da neće ostati dužna.

Vučić je podsetio da je po dolasku u Srebrenicu imao prilike da čuje kako se Srebrenica razvija i kako Srbi i Bošnjaci zajedno žive. „Posetili smo Potočare i poklonili se nevinim srebreničkim žrtvama. Ovde smo da bismo ulagali u zajedničku budućnost“.

Duraković: Nismo očekivali ovoliko novca

Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, zahvalio se premijeru Vučiću na sredstvima koje je Vlada odlučila da donira Srebrenici.

Duraković je kazao da su u okviru konferencije rečene ohrabrujuće poruke i donete konkretne odluke.

„Nismo očekivali tolika sredstva od Srbije. Deset miliona konvertibilnih maraka će promeniti život građana Srebrenice u raznim segmentima. Opravdaćemo njihovo poverenje za ovo što su nam dali. Kada bismo ovde stali mogli bismo reći da je ova konferencija uspešna“, kazao je Duraković po završetku konferencije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je naveo da će konferencija rezultirati investicijama i implemenatacijom projekata.“Svi predloženi projekti će biti pomognuti i realizovani u narednom periodu. Srebrenica mora postati mesto kvalitetnog, normalnog života i suživota“, kazao je Zvizdić.

Dodik: RS će uložiti tri miliona maraka u Srebrenicu

REUTERS/Dado Ruvić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što se Investicijsko-razvojna konferencija dešava upravo u Srebrenici, jer ovaj grad želi da vidi kao razvijen.

„Država ne može da napravi fabrike, ali može da obezbedi stimulanse za one koji to žele“, kazao je Dodik koji je ukazao na važnost Guber banje, kao i mosta Bratunac – Ljubovija. „Želim da vlasti BiH ovaj prelaz tretiraju kao značajan robni prelaz, i mislim da zajedno možemo mnogo da učinimo“, dodao je.

„Vlada RS će podržati sva celovita rješenja. RS je ulagala i ulagaće u Srebrenicu, jer je ne odvajamo od ostatka entiteta. Želimo dati značaj projektima“, kazao je Dodik.

U naredne dve godine Vlada RS će u Srebrenicu uložiti po pola miliona konvertibilnih maraka a u narednom periodu ukupno tri miliona, kazao je Dodik. „Znam da su neki očekivali više od mene, ali ovaj put samo tri miliona“, naveo je Dodik.

Izetbegović: Želimo da vratimo život u Srebrenicu

ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da želi da se vrati život u Srebrenicu.

„Prva asocijacija na Srebrenicu je rat. Naša obaveza je da tu sliku menjamo. Sastav današnjeg skupa svedoči da rešimo poteškoće i stvorimo kvalitetne uslove za razvoj ovog grada. Treba da otvorimo novo poglavlje u životu Srebreničana”, kazao je Izetbegović u svom obraćanju.

„Želimo da vratimo život u Srebrenicu i ljude koji će ostvariti svoj san ovde. Siguran sam da to možemo ostvariti prilikama koje nam se pružaju. Prirodnim resursima, koji su pogodni za razvoj privrede, ali i kulturno-istorijskim spomenicima“, dodao je Izetbegović.

Neki investitori su prepoznali mogućnosti ove regije, dodao je, izrazivši nadu da će njihova iskustva pomoći da ostali prepoznaju priliku da svoj kapital uvećaju, a time otvore nova radna mesta u Srebrenici.