A11: Crni džipovi i nepoznate osobe sprečavaju razgovor sa radnicima Linglonga

Vesti 16. nov 202113:22 > 14:2284 komentara

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 saopštila je na svom Tviter nalogu da je vijetnamskim radnicima onemogućen pristup, da se pojavilo privatno obezbeđenje, kao i “crni džipovi” i da je mnogo nepoznatih osoba koje ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima.

„Postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja“, navode iz A11.

Kažu da su hitna reakcija nadležnih, vraćanje pasoša, uveravanja da je ljudima omogućeno slobodno kretanje i razgovor sa institucijama i organizacijama sa kojima oni žele da razgovaraju neophodne već sad.

„Ponavljamo uz to, njihovo izmeštanje iz nehumanih uslova i obezbeđivanje dostojanstvenog smeštaja mora biti proritet institucija Republike Srbije“, rečeno je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

Novinarku VOICE na licu mesta pitali da li je sa N1, jer je „N1 objavio neistine“

Novinarka VOICE je sa ekipom RTS-a bila na licu mesta oko 11 časova i kaže da su upitani da li su novinari N1 i da im je zabranjeno snimanje.

Novinarka Ivana Gordić je navela da im je rečeno da televiziji N1 nije dozvoljeno da snima, jer je, prema rečima obezbeđenja, N1 objavio neistine i dodali su da radnici imaju daleko bolje uslove nego što je predstavljeno. Nije dozvoljeno da se njihovo lice snimi i objavi, a pretili su tužbom ukoliko objave snimak sa tog mesta. Prema nezvaničnim saznanjima N1 na licu mesta su sada i inspekcija rada i predstavnici Odeljenja MUP-a Srbije za suzbijanje trgovine ljudima.

Povezane vesti:

Tina Piskulidis iz udruženja ASTRA za N1 kaže da to privatno obezbeđenje, prema njihovim saznajima, čine i državljani Kine i srpski državljani.

„Juče je na terenu bila policija iz policijske uprave iz Zrenjanina i trenutno je onemogućen pristup i institucijama od kojih smo tražili hitnu reakciju. Imajući u vidu da smo malo istražili dokumenta, videli smo da fabrika pripada Ministarstvu za poljoprivedu, u pitanju je javna svojina – potpuni je paradoks da ne može da se priđe ni gradilištu, a ni smeštaju“, rekla je Piskulidis.

A11 je, zajedno sa udruženjem ASTRA, posle posete vijetnamskim radnicima iz zrenjaninske fabrike auto-guma Linglong, neposredno po objavljivanju priloga TV N1, zaključilo su da su im „ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

Zbog toga su ove dve organizacije uputile zvaničnu prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i molbu za reakciju nadležnih organa.

Komentari

Vaš komentar