A11 i ASTRA traže reakciju nadležnih u slučaju vijetnamskih radnika iz Linglonga

Vesti 15. nov 202115:06 > 18:26 3 komentara
N1

Udruženja A 11 (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava) i ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima) posle posete vijetnamskim radnicima iz zrenjaninske fabrike auto-guma Linglong, neposredno po objavljivanju priloga TV N1, zaključili su da su im "ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život, veliki broj utvrđenih činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije". Zbog toga su ove dve organizacije, kako se navodi u saopštenju, uputile zvaničnu prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i molbu za reakciju nadležnih organa Republičkom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, Kancelariji za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, PU Zrenjanin, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektoratu za rad, Inspekciji rada u Zrenjaninu, Ministarstvu zdravlja i Zaštitniku građana.

Radnici iz Vijetnama, kojih trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju su dolazili tokom marta, aprila i maja meseca ove godine, a transport su organizovale agencije iz Vijetnama, koje su za svoje usluge (prevoz, pribavljanje vize i smeštaja) unapred potraživale od radnika 2.200 do 4.000 američkih dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji, navodi se u saopštenju A11 i ASTRA.

Povezane vesti

Dodaje se da su radnici angažovani na osnovu ugovora sa firmom China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, ogranak, Beograd.

Prema dobijenim informacijama, kineska kompanija Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin na svom gradilištu fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu angažovala je izvođača radova China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction koja preko desetak agencija iz Vijetnama regrutuje radnike za rad u Srbiji. Nikome od radnika koji su potpisali ugovor, nije naznačen datum započinjanja rada, a na osnovu njihovih izjava A11 i ASTRA su saznali da im je novac isplaćivan „na ruke“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da se rad odvija u smenama koje traju devet sati, sa jednom pauzom za ručak u trajanju od sat vremena. Poslodavac ne obezbeđuje korišćenje svih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, a od plate radnicima odbija troškove za deo opreme za rad (čizme, rukavice, radno odelo). Svakih 10 dana radnici dobijaju radne rukavice, a ukoliko se iste ranije oštete, radnici moraju sami da pokriju troškove pribavljanja novih.

Kako se navodi u saopštenju, radnici su u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica.

Nakon dolaska u Srbiju, radnici su pasoše morali da predaju poslodavcu, jer im je rečeno da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju. Do momenta posete ove dve organizacije, odnosno juče, pasoši im nisu vraćeni. Iako su neki od njih uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije mogao zasigurno da potvrdi ovu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole, navode A11 i ASTRA.

Kada su došli u Srbiju, smešteni su u barake koje nemaju adekvatne uslove za život i boravak. U pretrpanim sobama nalaze se kreveti na sprat, a u objektu postoje samo dva toaleta na navedeni broj radnika (500). Kreveti nemaju dušeke, već daske prekrivene tanjim jorganom, što su gledaoci mogli da vide i u prilozima N1.

N1

Nema adekvatne infrastrukture i kanalizacije, pa se fekalije izlivaju na desetak metara od baraka, što je krajnje nebezbedno po zdravlje radnika, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da im pored toga, nisu obezbeđeni grejanje, struja i pijaća voda, nema tople vode za tuširanje i odeću peru ručno, hladnom vodom, i suše na postojećim štrikovima gde čuvaju i druge stvari jer nemaju ormare.

U saopštenju se kaže da je radnicima ugroženo zdravlje i iz perspektive sveprisutne pandemije virusa kovid-19. Hteli su da se vakcinišu, međutim kada su se obratili nadležnima iz kompanije, rečeno im je da je to komplikovano i da neće moći. Nisu ovabešteni da mogu bez ikakvih uslovljavanja da prime vakcinu. Kada se neko razboli, izoluje se u improvizovanu bolničku sobu gde ostaje dok ne ozdravi, bez plaćene nadoknade. Nekolicina njih sa simptomima infekcije kovida-19, sami su pokrivali troškove testiranja u privatnoj klinici na koju ih je poslodavac uputio, kao i troškove neophodnih lekova. Usled drugih zdravstvenih problema, radnici takođe nisu dobijali adekvatnu zdravstvenu zaštitu već su bili prinuđeni da se sami leče, navodi A11 i ASTRA.

N1

Zbog loših uslova života i rada radnici su do sada u dva navrata štrajkovali, prvi put zbog toga što nemaju dovoljno hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada, jer im je plata kasnila dva meseca.

Posebnu pažnju A11 i ASTRA skreću na pitanje bezbednosti radnika, s obzirom na to da se na mestu boravka radnika oseća snažan miris plina, a da je smeštaj zatrpan neobezbeđenim plinskim bocama.

Radnici svedoče da bi se polovina njih najradije vratila kući u Vijetnam, ali ne mogu jer nisu u posedu svojih pasoša, a i zato što im nisu isplaćene sve dogovorene zarade. Pojedini se plaše deportacije, jer u tom slučaju neće biti u mogućnosti da namire dugove u koje su ušli kako bi počeli da rade u Srbiji, ističe se u saopštenju.

N1

Dodaje se da se iz svega toga mogu zaključiti pokazatelji trgovine ljudima, koji između ostalog podrazumevaju, regrutovanje i dovođenje u zabludu o uslovima rada i boravka, obećanje legalnog posla i pristojne zarade, složen i do kraja neregulisan sistem upućivanja stranih radnika, veći broj različitih aktera, agencija i privatnih kompanija, upitni ugovori i način angažovanja, radnici ne govore lokalni jezik i nisu u posedu ličnih dokumenata, ograničena im je komunikacija i kretanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare