A11: Ustavni sud ukinuo „Vulinovu uredbu“ o radu za socijalnu pomoć

Vesti 27. okt 202217:20 7 komentara
Shutterstock

Inicijativa A11 saopštila je da je Ustavni sud utvrdio da su odredbe iz člana 80 Zakona o socijalnoj zaštiti nesaglasne sa Ustavom, čime je posle osam godina posredno ukinuo i takozvanu Vulinovu uredbu, kojom je propisano da se socijalna pomoć može ukinuti ili ograničiti onim korisnicima koji odbiju da se radno angažuju.

Pročitajte još:

U saopštenju A11 podseća da je Uredba svojevremeno bila obrazlagana time da „socijalna pomoć neće biti pomoć nego zarada“, navodeći da je kroz njenu primenu najmanje 10.000 pojedinaca bilo prinuđeno da obavlja neplaćene poslove od kojih im je zavisila ionako preniska socijalna pomoć.

„Ovi ljudi bili su prinuđeni da čiste ulice, sneg, kopaju kanale, održavaju puteve, a u nekim slučajevima i da kopaju grobna mesta da ne bi izgubili socijalnu pomoć“, ukazala je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava.

Incijativa je podsetila da su još u oktobru 2014. podnete najmanje tri inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe, da je zaštitnik građana podneo predlog za ocenu ustavnosti tog podzakonskog akta, kao i da je u novembru iste godine 57 organizacija civilnog društva podnelo zahtev Vladi da hitno obustavi primenu Uredbe.

Ustavni sud je tek krajem prošle godine po sopstvenoj inicijativi pokrenuo i sproveo postupak ocene ustavnosti odredaba iz člana 80 stav 3 i 4 Zakona o socijalnoj zaštiti.

Tim odredbama je propisano da centar za socijalni rad može zaključiti sporazum sa korisnikom materijalne podrške o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije, koji sadrži i mogućnost umanjenja i prestanka prava na materijalnu podršku u slučaju neopravdanog neizvršavanja obaveza iz sporazuma, kao i da mere socijalne uključenosti propisuje Vlada.

Te odredbe bile su osnov za donošenje Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći, poznatije kao „Vulinova uredba“, istakla je Inicijativa A11 i ukazala da je Ustavni sud propustio da se odredi prema pitanjima mogućnosti uvođenja neplaćenog, prinudnog rada za korisnike materijalne podrške.

Inicijativa je istakla da postoji opravdana bojazan da bi se ta materija, koja podrazumeva da se socijalna pomoć „zarađuje“, mogla naći u novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, čime bi se trajno narušili osnovni principi socijalne zaštite koji postoje u našem društvu.

Odluka Ustavnog suda objavljena je u sredu u Službenom glasniku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare