Uhapšen jer je na Fejsbuku građane pozivao na ustanak

Vesti 22. nov 201523:35 > 23:51
YouTube/ Andrej Fajgelj/ screenshot

Bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj uhapšen je danas nakon što je na svom fejsbuk profilu objavio video snimak u kom je građane pozvao na "ustanak" protiv aktuelne vlasti.

On je oko 16h priveden u svom stanu u Novom Sadu i odvezen policijskim automobilom u Beograd, gde mu je određen pritvor do 48 sati i podneta krivična prijava zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka.

Fajgelj je uhapšen nakon što je na svom Fejsbuk profilu objavio video pod nazivom „Vreme je za ustanak“ u kom kritikuje doček generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i zvaničnu politiku vlade prema toj instituciji, ali i odnos državnih funkcionera prema Kosovu. On je pogrdnim rečima kritikovao stavove predsednika SANU o Kosovu jer je javno rekao da Kosovo nije srpsko. Fajgelj je ozlojeđen zbog pregovora u Briselu i kako kaže zadovoljavanjem „mrvicama u Zajednici srpskih opština“ i odricanjem od Kosova.

„Moje stavove o pregovorima o Kosovu nijedne novine nisu htele da objavile, a kako bi kada je polovina medija u Srbiji u vlasništvu šefa CIA generala Dejvida Petreusa“, kaže Fajgelj koji je ogorčen i navodnim seksualnim aferama vladike Kačavende. On je svoje nezadovoljstvo posebno usmerio na predsednika vlade, predsedniku SANU i vladike SPC.

„Postoji samo jedan način da se s tim obračuna, samo jedan način da se povuku crvene linije, i da ovaj narod kaže „ne“ i povrati izgubljeno dostojanstvo“, navodi Fajgelj u spornom videu.

Osim toga, Fajgelj je na svom Fejsbuk profilu 17. novembra napisao sledeće: „Ko ima lovačko društvo? Vreme je da se naoružamo“.

Advokat: Zabranjena sloboda govora

Njegov advokat Marko Pekić za N1 kaže da država Fajgeljevim privođenjem zapravo zabranila slobodu govora, jer je Fajgelj izneo svoj lični sud na svojoj privatnoj fejsbuk stranici.

„On je svoje mišljenje izneo u svojstvu građanina Republike Srbije i kažnjavanjem njegovog mišljenja u Srbiji uvodimo novu kategoriju – zabranu slobode govora i mišljenja“, navodi Pekić.

Andrej Fajgelj bio je direktor Kulturnog centra Novog Sada, čiji je mandat obeležen brojnim kontroverzama. Naime, Fajgelj je u novosadskoj javnosti postao poznat nakon cenzure umetničkog dela na kom je bio prikazan lik razapetog Isusa Hrista sa novčanicama u rukama, a na tu funkciju podneo je ostavku nakon afere kada je obelodanjeno da savetnica u KCNS ugovorom zarađuje oko 1,3 miliona dinara za osam meseci.