Vučić izvučen iz konteksta? Pročitajte stenogram

Vesti 27. nov 201518:30 > 18:34
RTS/YouTube

Da li je izjava sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u kojoj kaže "ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana" izvučena iz konteksta, kako on to tvrdi? N1 objavljuje deo stenograma sa sednice Skupštine iz jula 1995. godine, u koji smo imali uvid.

„Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana, pa da vidimo sme li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, reči su Aleksandra Vučića iz priloga RTS-a o skupštinskoj sednici 1995. godine.

Više od 20 godina kasnije, Vučić je u Pressingu N1 tvrdio da njegove reči izgovorene za skupštinskom govornicom nisu verno prenete. „To postoji, izvučeno iz konteksta. To je radio prilog RTS-a u vreme najžešće kampanje Miloševića i njegovog režima ’95. godine protiv radikala”, rekao je on u Pressingu.

Šta je tog 20. jula 1995. godine, samo devet dana nakon pada Srebrenice, Vučić rekao pre, a šta posle pomenute rečenice? Prenosimo deo transkripta rasprave, u kojoj su učestvovali poslanik Nove demokratije Nebojša Leković, predsedavajući Dragan Tomić i tadašnji poslanik Srpske radikalne stranke, Aleksandar Vučić:

PREDSEDNIK:Ima reč narodni poslanik Nebojša Leković, povreda Poslovnika.
NEBOJŠA LEKOVIĆ:Gospodin Vučić me prozvao i imam pravo na repliku.
PREDSEDNIK:Reklamirali ste povredu Poslovnika.
NEBOJŠA LEKOVIĆ:Samo da kažem da li znam šta je fašizam. Da li je lider stranke koja propagira 100 mrtvih za jednog mrtvog Srbina, da li taj lider nije fašista? Ko je to u istoji radio osim Hitlera. Niko više.

PREDSEDNIK:Gospodine Vučiću niste dobili reč izašli ste sami. Izašli ste. Izvolite sedite, daću vam reč. Molim narodne poslanike za tišinu. Ima reč narodni poslanik Aleksandar Vučić, odgovor na repliku i nema više replika.

ALEKSANDAR VUČIĆ:Da kažem, a rekao je opet o čoveku koga su smestili iza rešetaka, da je rekao da valjda treba 100 mrtvih muslimana za jednog mrtvog Srbina. Objasniću kako i povodom čega je to rekao Vojislav Šešelj, ali u svakom slučaju je daleko bolje nego da se zalaže kao vi i Slobodan Milošević za sto mrtvih Srba na jednog mrtvog Muslimana. Evo, kako, zašto i o čemu je govorio Vojislav Šešelj. Znam da je teško da vi to razumete, ali dajte da bar ti vaši savenici rade svoj posao, ako ih plaćate, neka se bar potrude da vam nešto objasne. Kada su avioni NATO pakta bombarodvali srpske položaje u Republici Srpskoj, kada je bilo civilnih žrtava na Jahorini, kada je bilo civilnih žrtava u okolini Bihaća, kada je srpska nejač ginula samo zato što su srpska, a ne muslimanska i hrvatska, da vas podsetim i na onu trudnicu i na onu decu koja su izginula u školi nedaleko od Bosanske Otoke nekadašnje, tada je Vojisvla Šešelj rekao da je jedini izlaz Srbima da pohvataju ili pripadnike UNPROFOR-a ili da zarobljenike uhvate, pa da ucene međunarodnu zajednicu, pa vi bombardujte, ubite jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidimo sme li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom. Ta izjava je bila upravo dokaz velike slobodarske tradicije SRS i upravo izraz onoga što Vojislav Šešelj želi srpskom narodu a to je sloboda i to je dokaz da nema nikakve veze sa fašizmom.

Da li je ovo izvučeno iz konteksta ili je Vučić parafrazirao Šešelja, bezrezervno deleći njegove stavove? Izvesno je da sada misli drugačije. „Ali sam svakako govorio i druge, brojne stvari, za koje sam u tom trenutku mislio da su dobre, a koje sasvim sigurno ne bih danas ponovio”, rekao je Vučić u Pressingu N1.