Štulić podneo žalbu Ustavnom sudu Srbije

Vesti 08. dec 201514:06 > 14:17
Petar Petrović

Poznati jugoslovenski muzičar Branimir Štulić podneo je ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije zbog povrede prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

Osnovne primedbe odnose se na to da je sud utvrdio da Štulić nije državljanin Srbije, kao i da je tužba odbačena tri godine nakon podnošenja tužbe, a nakon svega nekoliko ročišta. Ovo je za N1 izjavio njegov pravni zastupnik, advokat Stevan Janković, dodajući da su prekršeni i Ustav Republike Srbije i član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Štulić u žalbi kaže da mu sud nije dopustio da da iskaz u postupku koji je pokrenuo radi zaštite svojih autorskih prava. Naime, Štulić nema putna dokumenta, pa nije mogao da dođe na suđenje iz Holandije u kojoj živi nekoliko decenija. On je predlagao da svoj iskaz da putem video linka, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ali mu je sud takvu mogućnost uskratio, kaže Janković.

U žalbi se navodi i da sud nije poštovao činjenicu da su autorska prava zaštićena Bernskom i Pariskom konvencijom u kojima piše da će „svaka zemlja u kojoj dođe do povrede autorskih prava biti izjednačeni sa autorima državljanima te zemlje“.

„Srbija je sukcesor SFRJ, a Jugoslavija je potpisnica obe konvencije,“ navodi Janković, dodajući da je ignorisanjem tih konvencija, sud prekršio i njih, ali i Zakon o rešavanju sukoba zakona sa inostranim elementom.

Sama tužba podnesena je 27. septembra 2012. godine, a postupak je okončan 7. oktobra 2015. godine, podseća Janković i kaže da je tužba povučena „jer Branimir Štulić nije želeo da uplati „aktorsku kauciju“, koju plaćaju strani državljani.

„Srbija je Štulića tretirala kao stranog državljanina, što on nije. On nema nijedno državljanstvo, što smo i dokazivali tokom postupka, kako njegovom identifikacionom karticom u kojoj piše da ima „jugoslovensko državljanstvo“, tako i pasošem koji mu je izdao konzulat SRJ u Hagu 1996. godine,“ tvrdi Janković. On podseća da je Srbija sukcesor SRJ, pa je samim tim proizilazilo i da je Štulić državljanin Srbije“.

Janković dodaje da je sam postupak trajao tri godine, a da je za to vreme bilo više nelogičnih odlaganja suđenja.

„Od podnošenja tužbe do presude prošlo je tri godine, uz promene sudija, nedolaske sudija na ročište, neobaveštavanje Štulićevog punomoćnika o ključnim detaljima procesa…“, kaže Stevan Janković.

Medija centar Beograd

„Sud je po zakonu dužan da održi samo jedno pripremno ročiste, na kome se utvrdi kako će se suđenje odvijati, koji sveodci će biti saslušani, a koji dokazi biti izvedeni i druge radnje predviđene Zakonom. U ovom slučaju bilo je više od pet pripremnih ročišta, što znači da se sud uopšte nije upuštao u raspravljanje, a izvodio je dokaze koje nije mogao da izvodi. Na to višestepeni sudovi nisu obraćali pažnju i nisu postupali u skladu sa zakonom, pa smo podneli ustavnu žalbu,“ zaključuje Janković.

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je žalbe Štulićevog advokata Stevana Jankovića, koji je pokrenuo postupak protiv izdavačke kuće „Plato“ i najavio slične tužbe protiv diskografskih kuća „Komuna“ i „Hi-fi“ zbog kršenja autorskih prava.

Sličan postupak za utvrđivanje materijalne štete, zbog neovlašćenog iskorišćavanja diskografije grupe Azra, očekuje se i u Hrvatskoj protiv „Kroacije rekordsa“, bivšeg „Jugotona“.

Štulić je tužio izdavače zbog neovlašćenog štampanja i izdavanja njegove muzike iz vremena rada sa grupom Azra, ali i perioda kada je nastupao samostalno, kao i zbog doštampavanja njegovih prevoda klasičnih dela antičke književnosti na savremeni srpski jezik.

https://youtube.com/watch?v=XPbT-MPPYaw