Proglasiti 2016. godinom borbe protiv nasilja nad ženama

Vesti 10. dec 201510:14 > 10:16
Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je danas da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godinu proglasi godinom borbe protiv nasilja nad ženama.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Mihajlović je istakla da je cilj vlade da Srbija bude društvo jednakih šansi i da „zato ne treba da pristajemo na ništa manje od dostojanstvenog života za svakog građanina i građanku jedne normalne i pristojne Srbije“.

Kako je saopštio Kabinet potpredsednice vlade, Mihajlović je podsetila da se sa današnjim danom završava globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Čestitajući svim građanima Srbije taj praznik Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, istakla je da nije dovoljno da se o rodno zasnovanom nasilju govori samo u tih 16 dana.

„Zato ću predložiti vladi da 2016. proglasimo godinom borbe protiv nasilja nad ženama“, poručila je potpredsednica vlade.

Mihajlović, koja u ime vlade koordinira i aktivnostima državnih institucija usmerenih ka poboljšanju položaja Roma, podsetila je da su pripadnici romske zajednice među najosetljivijim kategorijama društva.

„Srbija neće biti moderna država sve dok i 600.000 građana i građanki romske nacionalnosti ne budu imali uslove za pristojan život i dok ne budu imali perspektivu za svoju decu“, zaključila je Mihajlović.