Šabić: Infostan mora da dostavi ugovor sa Đeneralijem

Vesti 10. dec 201510:44 > 10:49
N1

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naredio je JKP Infostan iz Beograda da dostavi nevladinoj organizaciji Jukom (Yucom) traženu informaciju u vezi sa "dobrovoljnim osiguranjem" koje se nedavno pojavilo na računima Infostana.

Na septembarskim računima Infostana našla se stavka od 200 dinara za „osiguranje domaćinstva“ kod Đenerali osiguranja, koja je ranije bila dobrovoljna. Ovi računi su posle reakcija javnosti povučeni, a korisnicima su dostavljeni novi.

„Zahtev Jukoma za informacijama odnosio se na ugovor JKP Infostan i Akcionarskog društva za osiguranje Đenerali osiguranje Srbija, odnosno akt kojim je ugovoren takav način osiguranja, protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja i saglasnost Saveza nezavisnih organizacija potrošača datu na navedene usluge“, navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik kaže da je pravno neprihvatljivo pozivanje Infostana na to da je Ugovorom JKP Infostan i Đeneralii osiguranja predviđena obaveza čuvanja poslovne tajne i da te obaveze Infostan ne može biti oslobođen bez pisane saglasnosti druge ugovorne strane.

„Nikakvim odredbama poslovnih ugovora se ne može uslovljavati ili suspendovati primena zakona, a Infostan u ovom slučaju nije dokazao, odnosno nije ni mogao dokazati da su ispunjeni zakonski uslovi za ograničenje prava javnosti. Javnost ima interes i pravo da zna da li javno preduzeće posluje u skladu sa zakonom“, navodi Šabić u saopštenju.

Dodaje se da je u konkretnom slučaju taj interes dodatno pojačan jer se radi o „pravnom poslu“ koji je poslužio kao „osnov“ za nezakonitu obradu ličnih podataka izuzetno velikog broja građana, korisnika usluga Infostana, što je već bilo povod za reakciju poverenika koji je pored ostalog podneo i zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica, direktora i Infostana i Đenerali osiguranja.