Paori odustali od dolaska u Beograd, protest se nastavlja

Vesti 10. dec 201510:53 > 19:25
N1

Poljoprivrednici iz Vojvodine, koji već protestuju 17 dana i traže povlačenje predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odustali su od namere da traktorima dođu u Beograd. Oni su saopštili da i pored ove odluke nastavljaju proteste.

Poljoprivrednici traktorima neće u Beograd. Proteste i barikade će nastaviti, ali u svojim mestima. Kažu, tako će biti, sve dok se ne povuče predlog koji omogućava izdavanje u zakup 30 odsto državnog zemljišta na 30 godina stranim investitorima.

„A jedna armija ljudi koju nazivamo srpskim seljacima će ostati bez osnovnog elementarnog ljudskog prava – prava na rad, a da pri tome nemamo alternativu, srpski seljak nema alternativu“, kaže Mirko Pejović, Udruženje poljoprivrednika Vrbas.

U Srbiji, prema rečima poljoprivrednika, oko 12.000 poljoprivrednika zakupljuje 240.000 hektara državnog zemljišta, od čega je 90 odsto u Vojvodini. Zbog toga ističu da će se usvajanjem zakona otvoriti monopol u poljoprivredi, koji će uništiti male proizvođače.

„Kada mi budemo prodali tajkunima, ustvari tako velikim kompanijama i monopolistima svoju zemlju, jer ćemo biti prinuđeni, jer nećemo moći da radimo, posle toga će cene hrane drastično skočiti, samim tim mislimo da će biti ugrožena i zavisna ova država od hrane od stranih kompanija i imaćemo veliki problem u samoj zemlji, ne samo mi poljoprivrednici nego svi građani Srbije“, smatra Dragan Kleut, Udruženje poljoprivrednika Zrenjanin.

Paori kažu,da ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković više nije adresa za njihove zahteve.

Zbog toga su na pisarnici Vlade ostavili pismo premijeru Aleksandru Vučiću, koji ih još nije pozvao na razgovor. Dok se to ne dogodi oni jedino alternativu vide u protestima od kojih ne odustaju.