Han: Srbija ostvarila ogroman napredak na putu ka EU

Vesti 10. dec 201511:48 > 13:08
Tanjug/Nemanja Jovanović

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU "početak suštinskog dela procesa pristupanja EU" koje za Srbiju postaje ostvariv cilj.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije Han je rekao da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, posebno u sprovođenju reformi, dijalogu sa Kosovom i saradnji sa susedima u regionu.

Han je rekao da je „14. decembar početak procesa“ i da je „sada potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi“ posebno u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja „koja je sa stanovišta EU neprikosnovena“.

Han je dodao da je napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan za dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Naveo je i da je Vlada Srbije nastavila ambiciozne privredne i strukturne reforme koje će doprineti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i koje će unaprediti konkurentnost i stvoriti nova radna mesta.

Han je kazao da je impresioniran i „pozitivnim i humanim načinom postupanja prema izbeglicama, koji su pod teškim okolnostima pristizale u Srbiju“. „To veoma cenimo i pružićemo podršku Srbiji u suočavanju sa ovim izazovom“, dodao je on.

Han je kazao da Srbiji sledi temeljno sprovođenje reformi i potvrđivanje preuzetih obaveza, da je potrebno sprovesti reformu u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi izražavanja koja je sa stanovišta EU neprikosnovena i od suštinskog značaja za EU.

Takođe, kako je dodao, neophodne su reforma u javnoj upravi, borba protiv diskriminacije i ekonomski razvoj.

„Srbiji su potrebne ove reforme ne zbog EU, već zato što mogu modernizovati Srbiju i doneti korist njenim građanima. Administracija će biti efikasnija, građani će imati pristup boljim javnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti, a deca obrazovanju“, naveo je Han.

On je istakao i da je parlament ključni činilac u tom procesu, pošto je skupština mesto gde se ostvaruje konsenzus i gde treba da se razgovara o svim zakonima koji se usvajaju u procesu pristupanja EU.

Zbog toga hitan postupak usvajanja zakona treba primenjivati samo u vanrednim, specijalnim slučajevima jer je važno da se o zakonima raspravlja, dodao je evropski koemsar.

Han je kazao i da je impresioniran predsedavanjem Srbije OEBS-u i uspešnom organizacijom Ministarskog saveta.

On je dodao da je EU zasnovana na vrednostima demokratije i vladavine prava, da je pretrpela najgoru finansijsku krizu od Drugog svetskog rata, da je susedstvo EU i dalje nestabilno i da su pred njima brojni izazovi od terorizma i migracija do energetske nestašice u svetu.

„U svemu tome sve više zavisimo jedni od drugih.To su ne samo evropski izazovi nego globalni, koje moramo zajedno rešavati kao Unija i zajedno sa Srbijom“, istakao je Han.

Podsetivši da 28 zemalja članica EU podržava Srbiju na njenom evropskom putu, Han je ocenio da bi na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, 14. decembra, „trebalo da otpočne konačan proces da se Srbija uvede tamo gde pripada, u porodicu EU“.

Izveštava Jovana Štetin:

Reforme važne za modernizaciju Srbije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se Hanom koji je na tom sastanku istakao značaj reformi koje se sprovede u Srbiji navodeći da su one važne za modernizaciju Srbije i dobrobit građana.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije Gojković je ukazala na značaj momenta posete evropskog komesara Srbiji uoči Međuvladine konferencije u Briselu 14. decembra, na kojoj se očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, na osnovu pozitivnog izveštaja Evropske komisije.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Gojković je napomenula da je otvaranje prvih poglavlja poruka da je Srbija na pravom putu u reformama kojima je posvećena.

Gojković i Han su naglasili važnu ulogu parlamenata u regionalnoj saradnji, u okviru ukupnih procesa evrointegracija.