Vučić podsetio decu na reči Nelsona Mandele

Vesti 10. dec 201511:58 > 12:02
TANJUG/Tanja Valić

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen je danas u Dečjem kulturnom centru, gde je premijer Aleksandar Vučić poručio da država mora nastojati da svakom detetu i svakom čoveku obezbedi ista prava, ali i jednake šanse za uspeh i život.

Premijer je, u obraćanju mališanima, podsetio na izjavu lidera Južnoafričke republike Nelsona Mandele da za slobodu čoveka nije dovoljno odbaciti okove, već živeti na način da se razvija i poštuje sloboda drugih.

Bez obzira na sve ekonomske uspehe, državi i društvu neće biti bolje ukoliko se ne bude vodilo računa o budućnosti i pošštovanju ljudskih prava, rekao je Vučić.

„Nije mi teško da priznam da se ljudskih prava setimo samo 10. decembra, a da ostalih dana imamo ‘pametnija posla'“, primetio je on i dodao: „Ne bi smelo da se dogodi da imamo pametnija posla od toga, jer sve što dobro uradimo, a biće bolje, neće biti bolje, niti drugačije ako ne budemo vodili računa o budućnosti, ako ne budemo vodili računa o sprovođenju ljudskih prava“.

TANJUG/Tanja Valić

Prema njegovim rečima, u srpskom društvu su i prava dece bila nepoznanica, gde se ponašalo isključivo u skladu sa tradicionalnim shvatanjima, koja nekada nisu bila dobra.

Važžno je da i deca znaju da imaju svoja prava, rekao je.

Država, prema njegovim rečima, mora da pokuša svakom detetu i čoveku da obezbedi ista prava i jednaku šansu za uspeh i život. „To ne znači samo da ste isti u pravima, već i da, bez obzira na to koliko je ko bogat, odakle dolazi, iz kog dela Srbije, da svako ima istu šansu. Uspeh neće biti isti, jer on zavisi od rada, marljivosti i truda i energije koju ulažete, ali važno je da kao država i društvo budemo pravedniji i da svima omogućimo istu šansu“, rekao je Vučić.

“Nemojte biti namrgođeni kao ja”

Šaleći se kako je i na govornici pred njima jednako namrgođen kao i na televiziji, Vučić je mališane zamolio da ne budu namrgođena poput njega, da razmišljaju o budućnosti, ali i da razvijaju odgovornost i marljivost i da vredno uče u školi.

„Igrajte se, imate vremena za to, ali najviše ćete u životu uraditi ako vredno učite i radite. Vaše je pravo da odrastete i budete sve što poželite – lekari, inženjeri, sportisti, slikari, pa i astronauti i da u tome što postanete budete najbolji na celom svetu“, rekao je Vučić.