Savet Evrope poziva Srbiju da reši slučajeve nestalih beba

Vesti 10. dec 201512:48 > 12:51
REUTERS/Yves Herman

Komitet ministra Saveta Evrope izrazio je zabrinutost zbog kašnjenja Srbije u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba i pozvao vlasti u Beogradu da što pre usvoje poseban zakon koji bi omogućio rešenje tog problema.

Izvršno telo SE, na sastanku u Strazburu, usvojilo je odluku u kojoj izražava zabrinutost zbog toga što Srbija nije poštovala krajnji rok koji je Sud odredio za obezbeđivanje mehanizama koji bi imali za cilj pružanje informacija o sudbini nestale dece i individualno obeštećenje roditelja.

Predstavnici svih 47 zemalja SE podsetili su vlasti u Srbiji da je rok za obezbeđivanje ovakvog mehanizma istekao pre više od godinu dana i da insistiraju na potrebi da se što hitnije poradi na rešavanju ovog slučaja.

U odluci se konstatuje da je Srbija preduzela izvesne korake radi izvršenje presude Z.Jovanović protiv Srbije kada je pripremila nacrt posebnog zakona o nestalim bebama, ali da i taj nacrt zakona ostavlja brojna otvorena pitanja.

„Odlučno pozivamo vlasti u Srbiji da se uhvate u koštac sa svim otvorenim pitanjima kako bi u potpunosti primenile uputstva Evropskog suda za ljudska prava vezana za slučaj nestalih beba i da obaveste komitet ministara SE o napretku postignutom u usvajanju nacrta zakona“, navodi se u odluci.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi sve informacije o njenom novorođenčetu koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Najkasnije u martu sledeće godine SE ponovo će razmatrati izvršenje ove presude.