Vulin: Ovde niko ne ostaje bez zakonske zaštite

Vesti 10. dec 201512:54 > 12:58
FoNet/Zoran Mrđa

Srbija je država u kojoj se ljudska prava poštuju i u kojoj nijedno ljudsko biće ne ostaje bez zakonske zaštite i pažnje čitavog društva, bez obzira da li su građani Srbije ili dolaze iz drugih zemalja, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je, u izjavi novinarima uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Dečijem kulturnom centru Beograd, rekao da se briga o ljudskim pravima najbolje videla tokom migrantske krize kada je Srbija pokazala da se prava tih ljudi poštuju na mnogo višem nivou nego u mnogo bogatijim zemljama, pa čak i u zemljama Evropske unije.

Ministar je dodao da će današnji dan biti posvećen deci i podsetio da je Srbija ove godine, zaključno sa oktobrom, uplatila 25 milijardi i 686 miliona dinara za različita prava koja se odnose na decu, od novčane socijalne pomoći, dečijeg i roditeljskog dodatka..

„Srbija smatra da je dečije osnovno pravo da bude u svojoj porodici, zato sve što radimo, radimo da završimo posao resocijalizacije, ali i da očuvamko biološku porodicu, jer detetu nigde ne može da bude tako kao što je to u biološkoj porodici“, rekao je Vulin.

On je ipak istakao da na Dan ljudskih prava treba da se setimo i onih kojima su ona, kako je rekao, na najbrutalniji način uskraćena.

„Naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji imaju od ljudskih prava samo sećanja. Mi od velikog sveta tražimo da se prema Srbima ponaša onako kako bi se ponašala prema svojim državljanima. Sve što je dobro za građane EU, dobro je i za Srbe na KiM, sve što želite svojoj deci u EU, poželite i deci Srba na KiM, sve što želite da se desi vama i vašoj porodici, učinite da se to dešava Srbima na KiM“, poručio je Vulin.

Ministar je dodao da je teško govoriti o stanju ljudskih prava kada je pre nekoliko dana u Goraždevcu pucano na kuću u kojoj živi sedmogodišnja devojčica i koja se nalazi nekoliko stotina metara od srušenog spomenika koji je podignut deci ubijenoj dok su se kupala u Bistrici, a za čije ubistvo nikada niko nije odgovarao.