Kućni zatvor saobraćajcima zbog uzimanja mita

Vesti 10. dec 201512:59 > 13:04
N1

Viši sud u Čačku je na ponovljenom suđenju smanjio kazne četvorici saobraćajaca iz tog grada, koji su osuđeni za primanje mita, falsifikovanje i zloupotrebu službenog položaja. Umesto na višemesečni zatvor sud ih je osudio na kućni pritvor, dok je bivšeg načelnika saobraćajne policije oslobodio optužbe za krivično delo.

Saobraćajac Ivica Kaličanin (33) osuđen je zbog primanja mita i falsifikovanja na godinu dana kućnog pritvora, Dejan Tadić (44) i Milan Topisirović (35) na po šest meseci zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikat, a Mile Terzić (35) zbog zloupotrebe službenog položaja na tri meseca kućnog pritvora. Njihov bivši načelnik, Dragoslav Krdžić (52) oslobođen je optužbi, a vozač iz Čačka Slavoljub Nerandžić kažnjen je zbog davanja mita sa četiri meseca zatvora uslovno.

Prethodnom presudom istog suda, koju je ukinuo Apelacioni sud u Kragujevcu, Kaličanin je bio osuđen na 16 meseci, Tadić na sedam, Topisirović na šest, Terzić na tri meseca zatvorske kazne, Nerandžić na šest meseci uslovno na godinu dana, a Krdžić na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Krdžić je početkom februara 2013. godine suspendovan sa dužnosti načelnika i do danas privremeno udaljen iz policije, dok je Uprava policije raskinula radni odnos sa Terzićem i Tadićem, a Kaličaninu i Topisiroviću su izrečene disciplinske mere.

Sud je utvrdio da su Topisirović i Kaličanin 19. januara 2013. godine zaustavili automobil koji je vozio Nerandžić, koji je telefonirao u toku vožnje i odavao znake alkoholisanosti pa je, da bi izbegao prekršajnu prijavu, dao Kaličaninu 5.000 dinara i pozvao svog prijatelja, policajca Terzića, koji je zamolio kolegu Kaličanina da ga pusti. Ta dvojica policajaca nisu uneli u izveštaj da su tokom smene proveravali Nerandžića.

Dve večeri kasnije Kaličanin i Tadić zaustavili su automobil kojim je upravljao Milutin Žunić iz Čajetine i utvrdili da je u alkoholisanom stanju, ali su ga pustili ne sačinivši zapisnik o kontroli iako mu je za taj prekršaj sledovala kazna od 5.000 dinara. U stanici su kasnije sastavili izveštaj da su umesto Žunića alko-testu podvrgli nekog drugog koji je navodno radnik MUP-a Srbije.

Krdžić, koji je tada bio načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Čačku, bio je optužen za neprijavljivanje krivičnog dela koje su počinili Tadić i Kaličanin. On je 23. januara 2013. uočio da je izveštaj Tadića i Kaličanina lažan i naredio Tadiću da naknadno nađe Žunića i uruči mu novi obrazac o kontroli vozila, što je on i učinio.