Radić: Uz ovakav budžet vojska nastavlja da tavori

Vesti 10. dec 201513:21 > 13:25
N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je predloženi vojni budžet za 2016. godinu nepovoljan za planiranje bilo kakve modernizacije oružanih snaga i da će Vojska Srbije uz takav budžet nastaviti da tavori.

Radić je rekao da je planirani vojni budžet za 2016. godinu isti kao i ovogodišnji i da u njemu ne postoji bilo kakav prostor koji može da obezbedi modernizaciju.

„Strukturiran je tako da se podmire personalni troškovi i kakvo-takvo redovno funkcionisanje vojske, ali je očigledno da potrebe za modernizacijom ne mogu da se prate iz redovnog budžeta“, rekao je Radić.

On ukazuje da je budžet za vojne potrebe neprecizan i netransparentan jer, za razliku od prethodnih godina, ima mnogo manje stavki.

„Jedina precizna stavka se odnosi na projekat modernizacije i digitalizacije aviona Supergaleb G4, ali to je priča koja već godinama visi u vazduhu i koja se stalno odlaže. To je nešto što je veoma važno za obuku pilota, a polako gubi trku sa vremenom. Jer jedno je da je taj avion ušao u jedinice u 2009. ili 2010. godini, a drugo da uđe 2020. godine. Plašim se da će tada biti prekasno“, rekao je Radić.

Kako kaže, budžet će, uslovno rećeno, biti socijalni, a ne razvojni.

„Imamo sistem koji je najbrojniji na Zapadnom Balkanu, a stalno se ponavlja fraza da će se, kao u razvijenim zemljama, mnogo više sredstava koristiti za modernizaciju i dinamičniju obuku. Ipak, imaćemo samo reprizu ove i prethodnih godina. Platiće se plate i nešto obuke i to je to“, rekao je Radić.