Vučić: Mi da završimo posao do 2019, pa EU nek odluči

Vesti 10. dec 201514:48 > 16:06
Tanjug/Srđan Ilić

"Mi hoćemo da teške reforme i svoj posao završimo do 2019. godine, a posle je na Evropskoj uniji da odluči kada će da nas primi u punopravno članstvo", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa komaserom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

„Da li će to biti 2020. ili 2022. – to na njima ostaje“, rekao je on.

Vučić je ocenio da je 14. decembar, kada će biti otvorena prva poglavlja u pregovorima sa EU, važan dan za Srbiju i zahvalio je komesaru Hanu na podršci koju je pružio Srbiji na evropskom putu.

Mnogo smo radili da bismo dovde došli, ali mnogo toga je još pred nama i verujem da ćemo i dalje imati podršku komesara Hana, koji je iskreni prijatelj naše zemlje, rekao je Vučić.

„Želim da zahvalim i Evropskoj uniji i giospodinu Hanu, koga smatramo velikim perijateljem Srbije. Danas smo reazgovarali o našim obavezama u budućnosti, o otvaranju poglavlja 14. decembra. To je važan dan za našu zemlju zbog toga što 14. kada budu otvorena prva poglavlja mi pokazujemo kao Srbija kakvom društvu želimo da pripadamo i šta je to što želimo da izgrađujemo u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Premijer je naveo da je Srbija za godinu i po dana reformi pokazala da može da postigne dobre i obećavajuće rezutate koje, u pojedinim oblastima, a naročito ekonomiji, ne može da ospori niko na kugli zemaljskoj.

Kako do tada mnogo toga zavisi i od Srbije, ponovio je da mnogo toga mora da se menja.

„Moramo mnogo toga u sebi i na sebi da promenimo. Mnogo toga ću ja morati na sebi da promenim da bismo ostvarili takve rezltate. Toga se ne plašim i uveren sam da Srbija to može“, rekao je Vučić.

Dalje mora da se radi na ljudskim rpavima, pravosuđu, da se nastavi oštra borba protiv korupcije, pomenuo je Vučić.

On je zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu, s kojim je, kako je primerio, neretko sučevljavao mišljenja.

„Zahvaljujem Devenportu na njegovoj posvećenosti evropskom putu Srbije, što je umeo u pravoj meri da izvrši pritisak na nas onda kada je to bilo potrebno“, rekao je Vučić, našalivši se da očekuje da će se s njim i dalje svađati, ali da će to biti za dobrobit Srbije.

Nada da Poglavlje 35 ne postvlja pitanje statusa Kosova

Vučić je ocenio da Srbiju čeka težak posao kada je u pitanju pregovaračko poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, i ponovio da je potrebna saradnja sa Albancima i izgradnja zajedničke budućnosti ukoliko se želi uspešna Srbija.

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara da li očekuje da se u pregovaračkoj poziciji EU kada je reč o poglavlju 35 postavi pitanje statusa Kosova, rekao da se nada da se to neće dogoditi.

„Poglavlje 35 je teško, to ni od koga ne krijemo, ali mi smo ti koji kreiraju svoju budućnost. Nadam se da će prestati napadi na Srbe, ali u najvećem delu smo uspeli da sačuvamo njihovu bezbednost. Moraćemo više da radimo na njihovom blagostanju. Mi znamo da nas čeka težak posao. Nikada nije bilo lako. Kada kažete ‘eno ga Vučić u Briselu’, meni je jedanput bilo lepo što su me primili kao nekoga ko dolazi sa Balkana, a svaki drugi put sam išao po najtežim mogućim poslovima i pitanjima. Tako će verovatno da bude i ubuduće“, rekao je Vučić.

On je istakao da će zarad dobrobiti stanovništva na Kosovu i Metohiji i Srbi i Albanci morati da ulože više truda.