Tasovac: Bujoševiću, pare za RTS su tvoj posao, a ne Vučićev

Vesti 10. dec 201514:54 > 14:57
FoNet/Božidar Petrović

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kritikovao je generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića što očekuje od premijera Srbije Aleksandra Vučića da obezbedi finansiranje javnog servisa i naplatu takse, ocenivši da to nije posao "premijera, već direktora RTS".

„Kada ne zna šta će, niti kako, on, brže-bolje, u javnost. Pa zakuka kako lično premijer treba da obezbedi finansiranje RTS-a i naplatu takse. Sjajan primer. Sada bi svi trebalo da ga slede. Pa da direktor Železnice zavapi kako premijer treba da naplaćuje karte… Mislim, zašto bi, bilo koji direktor, bilo kojeg preduzeća u ovoj zemlji, radio svoj posao“, napisao je Tasovac u otvorenom pismu Bujoševiću.

Ministar je ocenio da je očigledno da Bujošević nije spreman da rešava probleme, jer da jeste on bi pokazao „kako je i kojom analizom Upravni odbor RTS izračunao da pretplata treba da iznosi baš pet stotina dinara“.

„I da li bi taksa bila 500 dinara da se direktor potrudio da izračuna koliki višak radnika ima. Ili da se pozabavio racionalizacijom u samom preduzeću, novom sistematizacijom, povećanjem radnog učinka, štednjom? Dalje, zašto dragi naš direktor, za, evo, više od pola godine, nije probao da nam otkrije kako će razdvajati prihode i rashode od takse, od onih komercijalnih. Pa da znamo šta će gradjani plaćati sa tih 500 dinara“, naveo je Tasovac.

On je podsetio i da prema zakonu Elektrodistribuciji država ne može da naloži da se bavi naplatom takse, ali da bi „Bujošević mogao, i to pravljenjem ugovora sa EPS-om, kojim bi bilo predviđeno da uz EPS-ove uplatnice idu i one RTS-a“.

Tasovac je ocenio da bi generalni direktor RTS-a mogao i na milion drugih načina da reši te probleme, ali da mu je „lakše da otkrije“ kako su Srbi bezobrazan narod, jer Hrvati sami plaćaju pretplatu, a Srbi neće.

„Pa šta sada premijer da radi. Da promeni Srbe za Hrvate, i spase Bujoševića svakog napora? Lično, predložiću mu nešto drugo. Da Bujoševića pošalje u HRT, a nama neka pošalju direktora HRT-a, pošto taj, očigledno, zna svoj posao“, rekao je Tasovac.

Na kraju pisma, ministar kulture i informisanja izvinio se Bujoševiću što nije prisustvovao „njegovom obraćanju javnosti“, jer je morao da bude u Skupštinu Srbije gde se raspavljalo o budžetskog delu finansiranja javnih servisa.

„Mi, drugim rečima, radimo svoj posao. Nauči nešto iz toga, dragi Bujoševiću. Direktore“, kazao je Tasovac.