Rebračina odbrana traži izuzeće sudije i tužilaca

Vesti 10. dec 201516:33 > 16:37
N1

U Višem sudu u Beogradu danas nije održano pripremno ročište u procesu protiv nekadašnje manekenke Katarine Rebrače, jer je njen branilac zatražio izuzeće sudije, postupajućeg zamenika tužioca i tužioca Višeg javnog tužioca u Beogradu. Ročište je odloženo do odluke o zahtevima za izuzeće.

Odluku o zahtevu za izuzeće sudije doneće predsednika Višeg suda, a o izuzeću tužilaca odlučivaće neposredno viši tužilac. Rebrača je optužena da je sa saradnicama protivpravno prisvojila 37 miliona dinara iz fonda za prevenciju raka dojke. Inače ovaj postupak pokrenut je 2010. godine.

Suđenje, koje je bilo u poodmakloj fazi saslušanja svedoka, prekinuto je zbog promene predsednika sudskog veća i sada bi trebalo da krene ispočetka, pripremnim ročištem koje će biti zatvoreno za javnost. Osim Rebrači sudi se i njenoj majci Sandrini Bogunović, Slađani Mironiji i Mirjani Hristić.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, tužilaštvo i odbrana će predstaviti svoje dokaze sudu, koji će utvrditi koje će od njih izvoditi tokom suđenja. Optužene su za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Terete da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica „Infostana“.

Vlasnica Fonda „Katarina Rebrača“ je ranije u odbrani odbacila sve navode optužnice i za svoje hapšenje optužila je i tadašnjeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića, koji je u januaru 2012. izvršio samoubistvo, jer je i sam bio procesuiran u drugom postupku pred Specijalnim sudom.

Ona je tvrdila da novčana sredstva Fonda nije koristila za lične potrebe, jer je imala i druge prihode, napominjući da je pogrešila što određene donacije nije odmah prosledila za namene za koje su uplaćene.

Rebrača je fond osnovala u maju 2006. godine.