Da li je Vojvodina zakinuta novim budžetom?

Vesti 10. dec 201518:33 > 18:47
N1

Kada republički budžet bude usvojen, Skupština Vojvodine imaće rok do 20. decembra da se uskladi sa novom situacijom. Ipak, u pokrajinskoj vladi navode da su sredstva kojima će raspolagati daleko manja od iznosa koji im sleduje po Ustavu Srbije. Da li je Vojvodina zakinuta za deo kolača?

Da li će kaišu vojvođanske administracije biti potrebne nove rupe? Ministar finansija tvrdi – pokrajina će dobiti ono što joj sleduje, ali vojvođanski lideri tvrde sasvim suprotno.

„Potpuno je jasno da će AP Vojvodini biti i ove godine biti protivustavno zakinuto više od tri četvrtine budžeta, koji bi po Ustavu trebalo da bude u njenoj nadležnosti, i sasvim je jasno da smo mi zbog toga pripremili žalbu Ustavnom sudu“, rekao je Nenad Čanak, LSV.

Prema nacrtu budžeta, Vojvodina će raspolagati sa nešto više od 50 milijardi dinara, za razliku od prošle godine, kada je u kasi bilo oko 10 milijardi više. Gde je onda pokrajina zakinuta za čak tri četvrtine budžeta, kako tvrdi Čanak?

„Ta razlika između 40 i 50 milijardi je u tim transfernim sredstvima, koja ne idu sva kroz budžet AP Vojvodine, već idu direktno u budžete lokalnih samouprava. U svakom slučaju, budžet Vojvodine je drastično manji nego prethodnih godina i činjenica je da smo daleko od ustavnog minimuma od najmanje sedam procenata“, rekla je Maja Sedlarević, LSV.

U pokrajinskoj vladi iznose još alarmantnija predviđanja. Tvrde, kada se odbije novac kojim neće raspolagati direktno, u budžetu će ostati nešto više od 12 milijardi, što je manje od iznosa koji je Srbija izdvojila za gubitake Železare.

„Budžet Republike Srbije se puni do 30 odsto od strane privrede i građana AP Vojvodine. Ovih 12,5 milijardi je negde oko dva odsto od tog budžeta, znači, više nego triput manje od onog što je ustavom zagarantovano“, navodi pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

Za ekonomistu Aleksandra Vasiljevića, ovogodišnji budžet je samo još jedan čin u predstavi koja se zove beogradizacija Srbije.

Više informacija saznajte od Miodraga Sovilja: