Dan ljudskih prava u Srbiji: Korak napred, dva koraka nazad

Vesti 10. dec 201519:00 > 19:09
N1

Deseti decembar se širom sveta obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava, nizom manifestacija koje treba da ukažu na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. U Srbiji se dočekuje uz ocene da je na tom polju urađeno mnogo, ali istovremeno i uz kritike da je trend ugrožavanja ljudskih prava u 2015. godini nastavljen.

Prava LGBT osoba unapređena su i to je samo jedan od pomaka, koji je Srbija učinila na polju ljudskih prava. Ništa manje ne zaostaju ni prava romske populacije i osoba sa invaliditetom, tvrdi direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

“Svaka od ovih grupa ljudi koja se suočavala sa određenim problemima je bila u fokusu resornih ministarstava i mislim da su te promene evidentne”, ocenjuje Paunović.

Bilo da su u pitanju građani države Srbije ili su na njenoj teritoriji samo privremeno, ministar za rad, Aleksandar Vulin, tvrdi da ni jedno ljudsko biće neće ostati bez zakonske zaštite, jer je Srbija zemlja u kojoj se ljudska prava poštuju.

„Kao što smo pokazali na slučaju i čitavom dešavanju u vezi sa migracijama i stotinama hiljada migranata koji su prošli kroz ovu zemlju, a njihova ljudska prava su bila poštovana i čuvana, na nivou za koji bi mnoge mnogo bogatije zemlje, pa čak i neke članice Evropske unije državi Srbiji mogle samo da pozavide”, smatra Vulin.

Nasuprot pohvalama državnika, Kuća ljudskih prava i demokratije upozorava da su godinu na izmaku obeležili napadi na nezavisne institucije i novinare, dok je u zemlji sve manje vladavine prava, a sve veća koncentracija moći u izvršnoj vlasti.

“Ukoliko se ovakav trend nastavi Srbiji preti opasnost da budu poništene sve tekovine 5. oktobra i povratak u period autoritarne vladavine. Svi akteri u društvenom i političkom životu moraju u 2016. ozbiljno da se posvete sprečavanju ovakvog scenarija”, poručuju iz Kuće ljudskih prava i demokratije.

Aplauz najmlađih dočekao je prvog čoveka Vlade Srbije, koji je povodom Dana ljudskih prava decu podsetio na reči Nelsona Mendele – za slobodu čoveka nije dovoljno odbaciti okove, već živeti na način da se razvija i poštuje sloboda drugih.

„To znači ne samo da ste isti u pravima, već da bez obzira na to koliko je ko bogat, bez obzira na to ko odakle dolazi, ko iz kog dela Srbije dolazi, da svako ima istu šansu”, poručio je Vučić.