Završen dokazni postupak na suđenju Oliveru Ivanoviću

Vesti 10. dec 201519:39 > 19:45
TANJUG/Boki

Ispitivanjem optuženog Aleksandra Lazovića, profesora iz Kosovske Mitrovice, koji je zajedno sa Oliverom Ivanovićem, Dragoljubom Delibašićem, Iljom i Nebojišom Vujačićem optužen za zločine nad Albancima 2000. godine, završen je dokazni postupak u tom predmetu.

Lazović je, odgovarajući na pitanja, negirao navode optužnice kojima se tereti da je s Nebojšom i Ilijom Vujačićem 3. februara 2000. izvršio napad na stan u zgradi u kojoj je živeo, a u kojem su se nalazile albanske porodice Ajeti i Džaka. Tom prilikom dve su osobe ubijene, a nekoliko ih je povređeno. 

Lazović je rekao da o ovom događaju do 2014. godine nikome nije davao izjave, da se ne seća baš svih detalja koji su se te noći desili i da je s komšijama Albancima, pa i s porodicom Ajeti, imao dobre odnose. Njegov advokat Živorad Jokanović rekao je da, prema oceni svih učesnika u procesu i dokaza, optužnica nema dovoljno osnova čak ni za takozvanu ozbiljnu ili osnovanu sumnju. 

„Što se tiče Aleksandra Lazovića, ako tužilac ne odustane od optužbe, za šta ima elemenata, jedio je rešenje oslobađajuća presuda i ja u to verujem“, rekao je Jokanović. 

Predsednica Euleksovog sudskog veća Roksana Komša upoznala je optužene da imaju pravo da jedan drugome postavljaju pitanja što ni jedan od njih nije učinio. Suđenje će biti nastavljeno 15. decembra, kada će svoju završnu reč izneti tužilaštvo, potom će to učiniti zastupnik oštećene strane, a posle toga i advokati optuženih. 

Lidre GI SDP Oliver Ivanović i četvorica Srba optuženi su da su 1999. i 2000. počinili najteža krivična dela protiv Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine kada je otišao da da izjavu. 

U dosadašnjem sudskom procesu, koji je počeo 18. decembra prošle godine ispitano je 55 svedoka koji nisu doveli optužene u direktnu vezu sa delima koja im se stavljaju na teret. Sudsko veće je 18. septembra ove godine donelo odluku da se Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću pritvor zameni kućnim, dok se Ilija i Nebojiša Vujačić i Aleksandar Lazović brane sa slobode.