Vitezovi poziva su Janković, Žilnik, Nenadić i Marjanović

Vesti 10. dec 201520:33 > 20:36
Tanjug/Aleksandar Levajković

Zaštitnik građana Saša Janković, reditelj Želimir Žilnik, sudija Ustavnog suda Bosa Nenadić i profesorka srpskog jezika i književnosti u Užicu Ružica Marjanović ovogodišnji su dobitnici nagrade "Vitez poziva" koja im je svečano dodeljena u beogradskom Narodnom pozorištu.

Ombudsman Saša Janković kazao je da nagradu prima sa osećanjem zebenje, jer su, kako je naveo, bitni stubovi društva poput obrazovanja i pravosuđa, ruševina do ruševine.

„Neprestano preispitujmo sebe gde ih i zbog čega toliko gubimo. Toliko smo bitki izgubili da se bojimo da je u pitanju ceo rat“, rekao je Janković.

Primajući priznanje reditelj Želimir Žilnik osvrnuo se na akutelno stanje u društvu.

„Ljudi u Srbiji jesu uplašeni i siromašni, ali su manje uvrnuti i psihički pomerni nego vladajuća klasa“, ocenio je Žilnik.

Sudija Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je da se nada kako će ubudiće dodela priznanja sudijama Ustavnog suda biti suvišna, već da će tu nagradu dobiti celokupna institucija u koju će građani imati poverenje.

Profesorka srpskog jezika Ružica Marjanović istakla je joj je drago što je žiri prepoznao važnost škole.

Ona je rekla da nije usamljena u bici da mladima približi književnost i da zajedno sa sedam svojih kolega radi na tome na tome da mladi u Užicu shvate koliko je važno čitati.

„Čitanje je važno za našu sposobnost da bolje vidimo svet oko nas“, rekla je Ružica Marjanović.

Nagradu „Vitez poziva“ dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata za značajan stvaralački opus, saglasnost profesionalnog znanja i savesti, moralni integritet i autonomno i časno delovanje i ponašanje. Lauerate su promovisali i priznanje dodeli predstavnici Lige Božo Pelević i Čedomir Čupić.

Govoreći od dobitnicima, Čupić je istakao da je reč o ljudima kojima naredbe i pritsci nisu poljuljali profesionalne standarde i kod kojih su ono što govore i ono što rade u saglasju.

„Oni su svetionici hrabrosti, oni su borci za slobodu misli“, poručio je Čupić, dok je svečanost završena rečenicom Bože Pelevića koji je poručio: „Ako bilo ko od vas misli da su ovde izgoverene neke teške reči, ne bojte se, mediji to neće preneti“.

Nagrada se tradiconalno dodeljuje na Međunarodni dan ljudskih prava, sa ciljem da podrži pojedince koji su znanjem i radom branili univerzalne vrednosti.

O ovogodišnjim dobitnicima nagrada odlučivao je žiri u sastavu Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić-Vodinelić i Jelisaveta Vasilić.

Nagrade se sastoji od medalje sa Aleksandrijskim svetionikom – rad profesora Miroljuba Stamenkovića, povelje i novčanog iznosa.