Zastavina puška preko SAD stigla do terorista u Parizu

Vesti 10. dec 201520:44 > 20:47
Tanjug/AP, Darko Vojinović

Oružje proizvedeno u fabrici Zastava oružja koje je povezano s terorističkim napadom u Parizu bilo je izvezeno u SAD 2013, rekao je direkor Zastava oružja Milojko Brzaković.

Brzaković je za agenciju Asošiejted pres rekao da M92 polu-automatska puška, korišćena u napadu, ima serijski broj kao ona koju je ta fabrika izvezla u SAD u maju 2013. godine.

Za najmanje sedam komada oružja koje je korišćeno u napadu u Parizu 13. novembra ili otkriveno posle napada ustanovljeno je da je proizvedeno u Kragujevcu. Većina je napravljena pre raspada Jugoslavije i većina su modifikovane verzije „kalašnjikova“.

Brzaković je rekao da je svo to oružje legalno isporučeno. „Jedno je isporučeno u BiH 1983, jedno u Skoplje u decembru 1987, jedno u Golubice blizu Knina 1988, a jedno u Zagreb 1987“, rekao je Brzaković.

Dodao je da je M92 „polu-automatsko oružje za lov i sport“ i da ono ne može da ispaljuje rafalno, već samo po jedan metak, što je legalno u SAD.

Brzaković je rekao da je ta polu-automatska puška isporučena internet prodavnici oružja Senčuri arms (Century Arms) s Floride, kojem svake godine Zastava proda do 25.000 oružja za lov i sport. On je rekao da je oružje isporučeno kao polu-automatsko, ali da ne zna da li je posle isporuke prepravljeno u automatsko oružje.

Brzaković je rekao da svo oružje izvezeno iz Srbije prolazi kroz strogu kontrolu vlade. „Mi podnosimo zahtev našoj vladi da odobri izvoz. Dok ne dobijem to, ne pravimo ugovor. Kada dobijemo dozvolu za izvoz, pravimo ugovor i dogovaramo dinamiku“, rekao je direktor Zastava oružja.