Građani sa kreditima u francima najavili blokadu saobraćaja

Vesti 10. dec 201522:33 > 22:36
Tanjug/Tanja Valič

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva najavilo je da će blokadom saobraćaja u trajanju od mesec dana, nastaviti da se bori da država donese Zakon o konverziji kredita u švajcarcima u evre, po paritetu na dan uzimanja kredita.

Prva blokada saobraćaja biće organizovana u subotu, 12. decembra, u podne, kada će zaustaviti saobraćaj na raskrsnici Nemanjine ulice i Bulevara kneza Miloša, saopštila je Efektiva. 

„Mađarska, Crna Gora, Hrvatska, BiH, rešile su svojim građanima problem kredita u švajcarskim francima. Samo u našoj zemlji još ne postoji Zakon o konverziji, kojim bi se doveo u normalu život 20.000 porodica koje su se zahvaljujući ovim kreditima našle u ogromnim, bezizlaznim problemima. Zima uveliko stiže, a jedna po jedna porodica ostaje bez krova nad glavom. Pitanje je vremena kada će se to desiti većini“, saopštila je Efektiva. 

Kako su naveli, nezadovoljni građani koji imaju kredite u švajcarskim francima osam dana su proveli u šatorima i organizovali protestni skup ispred Vlade, ali im se još niko od zvaničnik nije obratio. 

Oni traže Zakon o konverziji kredita, jer, kako navode, time bi se korisnici kredita u švajcarskim francima izjednačili s korisnicima kredita u evrima, ali i pomoglo državi da ne plaća propast Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.