Dačić: Tabla BJRM ostaje, nema razloga za primedbe

Vesti 11. dec 201500:32 > 00:36
Tanjug/Zoran Žestić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da ne vidi razlog za primedbe Skoplja u vezi sa tablom sa oznakom BJRM postavljenoj na deonici Koridora 10.

„Njima sada smeta ta tabla, a nama ne treba da smeta to što su u Unesku glasali za prijem Kosova“, upitao je Dačić.

Dačić kaže da je ove argumente iznela i naša ambasadorka u Skoplju, na sastanku u njihovom Ministarstvu spoljnih poslova, gde joj je prenet usmeni demarš zbog postavljanja table, pišu „Večernje novosti“.

Zvanično Skoplje obrazložilo je svoj protest time da je Srbija Makedoniju, iako je stolicu u Ujedinjenim nacijama dobila pod nazivom BJRM (FYROM), priznala pod ustavnim imenom Republika Makedonija.

Zato zahtevaju da oznaka „granica sa BJRM“, koja je osvanula na tabli s podacima o izvođenju radova na putu Vladičin Han – Donji Neradovac, bude hitno uklonjena.
Dačić, međutim, kategorički poručuje da tabla ostaje.

„Krajnje je vreme da prestanemo da radimo protiv sopstvenih interesa. Tačno je da Srbija priznaje Makedoniju pod tim imenom, za razliku od evropskih država, ali to je urađeno još pod Miloševićem, devedesetih godina. A Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, a sada im smeta nekakav natpis. Neshvatljivo je da nam je veći prijatelj jedna Indonezija, nego neke susedne države“, istako je Dačić.

Makedonija je bila među 92 zemlje koje su početkom novembra na Generalnoj konferenciji Uneska glasale za prijem Kosova u ovu organizaciju. Dačić je tada rekao da je Beograd „razočaran, ali ne i iznenađen odlukom suseda, i naglasio da je takav potez duboko protivan našim nacionalnim interesima“.