Kertesu smanjena kazna za šverc cigareta

Vesti 11. dec 201512:17 > 12:21
Tanjug/Dragan Stanković

Apelacioni sud u Beogradu za šest meseci je smanjio kaznu nekadašnjem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertresu i pravosnažno ga osudio na dve i po godine zatvora. Sud je kaznu preinačio i Siniši Stojčiću i osudio ga na četiri i po godine.

Apelacioni sud je saopštio da je prilikom donošenja odluke o kazni za Kertesa imao u vidu protek vremena od izvršenja krivičnih dela, istovremeno ceneći i činjenicu da se radi o izuzetno složenom krivičnom postupku.

U odnosu na Kertesa, kao direktora Savezne uprave carina i ostale zaposlene u Carini, sud je kako navodi, posebno cenio činjenicu da su krivična dela izvršili omogućavajući ostalima da ostvare znatnu protivpravnu imovinsku korist ne samo u vidu izbegavanja plaćanja javnih dažbina, već i mogućnosti nelegalne prodaje cigareta na teritoriju SRJ.

Protiv Stojčića je ranije u dva navrata zbog zastarelosti krivičnog gonjenja Specijalni sud obijao optužbu, ali je Apelacioni sud zauzeo drugačiji stav i osudio ga na zatvorsku kaznu. Siniša Stojčić je brat ubijenog generala srpske policije i načelnika javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže, koji se u optužnici pominje kao jedan od organizatora grupe.

Postupak protiv njega nije vođen jer je ubijen 11. aprila 1997. godine u restoranu „Mama mia“ u Beogradu, više godina pre pokretanja istrage u ovom slučaju, a njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Osim Stojčiću oslobađajuća presuda preinačena je i Dejanu Milenoviću, pa je osuđen na dve i po godine zatvora i takođe ima pravo da se žali, navedeno je na sajtu Apelacionog suda.

Presudom je od Stojčića i Milenkovića oduzeta protiv pravna imovinska korist pa su obavezani da u budžet Republike Srbije uplate iznos od 9.894.195,34 dinara zajedno sa zakonskom zateznom kamatom.