Prištinski mediji: Odluka o ZSO sledeće nedelje

Vesti 11. dec 201512:54 > 12:59
N1

Ustavni sud Kosova bi odluku o Zajednici srpskih opština mogao da donese do kraja sledeće nedelje, mnogo ranije nego što se očekivalo. Vlada Kosova očekuje da ta odluka bude pozitivna jer želi da pokaže da nešto radi kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, objavio je portal prištinske Gazete Blic.

„Ustavni sud bi za nekoliko dana mogao da objavi svoju odluku o Zajednici srpskih opština. Možda sledeće nedelje“, navodi portal pozivajući se na neimenovani izvor.

Ovako brza odluka bi mogla da dođe pre objavljivanja preporuke za liberalizaciju viznog režima, pošto kosovske institucije pokušavaju da državama članica EU dokažu da mnogo rade i da se ozbiljno bave implementacijom Beriselskog sporazuma.

„Da ne bi ugrozili liberalizaciju viza, vlada će posle odluke Ustavnog suda izaći sa obećanjem da će sprovesti sve sporazume sa Beogradom pokušavajući da iz toga izvuče neku korist“, rekao je isti izvor.

Isa Mustafa je naglasio da će valda ispoštovati odluku Ustavnog suda u vezi sporazuma Zajednici srpskih opština, kakva god ona bila.