Pajtić pozvao Nemačku da pruži pomoć NVO i medijima u Srbiji

Vesti 11. dec 201512:57 > 13:02
TANJUG/ Zoran Žestić

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić razgovarao je u Berlinu sa nemačkim zvaničnicima, kojima je, kako je saopštila DS, preneo duboku zabrinutost oko katastrofalno loše situacije u Srbiji, koja se tiče stanja medijskih sloboda, sigurnosti novinara i nezavisnosti pravosuđa.

Kako se navodi, Pajtić je u Berlinu učestvovao na kongresu nemačke Socijaldemokratske partije, i tom prilikom se susreo sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajerom i predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Pajtić je tokom razgovara rekao da je neophodno doći do napretka u oblastima medijskih sloboda, sigurnosti novinara i nezavisnosti pravosuđa, da bi društvo suštinski napredovalo ka EU.

Kako se navodi u saopštenju DS, sagovornici su se saglasili da poslednji izveštaj EK o Srbiji predstavlja realnu, nezadovoljavajuću sliku uslova u kojima rade novinari u Srbiji.

EK se, tvrdi Pajtić, oštro osvrnula na stanje medijskih sloboda, „na nasilje koje se u Srbiji čini nad predstavnicima medija, nezavisnim intelektualcima, predstavnicima nezavisnih institucija, predstavnicima opozicije“.

„Zbog toga je izuzetno važno da Socijaldemokratska partija Nemačke, Vlada Nemačke pruže pomoć i nevladinom sektoru i nezavisnim medijima i zato smo pozvali da ova partija, najsnažnija socijaldemokratska partija u Evropi sa njima uspostavi saradnju“, rekao je Pajtić.

Lider DS je pozdravio otvaranje pregovaračkih poglavlja, uz ocenu da pravi pregovori počinju tek kada se otvore poglavlja 23 i 24, koja su vezana za vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

On je tokom razgovora sa Šulcom i Štajnmajerom ukazao i da bi bilo kakvi kompromisi oko ključnih pitanja – poput ljudskih prava i sloboda, bili suštinski antievropski.

Pajtić je izneo zabrinutost i zbog nedavnih napada na Srbe u Goraždevcu i drugim mestima i zatražio aktivnu ulogu Nemačke u obezbeđivanju bezbednosti za srpsku zajednicu što podrazumeva pronalaženje i procesuiranje odgovornih.