Mobilna ambulanta od fonda UN za izbeglice u Šidu

Vesti 11. dec 201513:18 > 13:28
Tanjug

Dom zdravlja u Šidu danas je od kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji dobio mobilnu ambulantu za potrebe izbeglica i migranata.

U saopštenju UNFPA navodi se da su ključeve mobilne ambulante direktoru Doma zdravlja Krsti Kurešu uručile stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano, pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić i direktorka kancelarije UNFPA za Srbiju Doina Bologa.

Irena Vojačkova Solorano rekla je da na balkanskoj ruti između Grčke i zapadne/severne Evrope oko 13 odsto izbeglica i migranata čine žene koje su u pod povećanim rizikom od nasilja i često nemaju mogućnosti za zaštitu reproduktivnog zdravlja.

Doina Bologa rekla je da je suštinski deo mandata UNFPA pomoć javnom sektoru i državnim organima da obezbede ostvarivanje ljudskih prava i pruže zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama i devojkama.

Pored mobilne ambulante u Šidu, UNFPA je obezbedio još jednu mobilnu ambulantu za Zdravstveni centar Vranje, kao i ginekološke stolove i ultrazvučne aparate za domove zdravlja u Preševu, Dimitrovgradu, Bosilegradu, Šidu, Vranju i Beogradu.

„Ova donaciju u Šidu, ali i ostale iz programa UNFPA posebno dobijaju na značaju imajući u vidu aktuelnu migrantsku krizu. Sigurni smo da će nam ove donacije pomoći da kroz redovne delatnosti kvalitetnije sprovodimo zdravstvene i preventivne programe na lokalnom nivou namenjene svim ženama koje žive ili prolaze kroz Srbiju“, rekla je Vesna Knjeginjić.

Gerginov: Uznemirila nas izjava Saše Jankovića

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov ocenio je danas da je izjava zaštitnika građana o lošim uslovima u prihvatnom centru u šidu, ishitrena i nekorektna, navodeći da je organizacija na vrlo visokom nivou.

„Prilično nas je uznemirila izjava zaštitnika građana Saše Jankovića o nekim uslovima iz 18. veka, o problemima o radu i nepostojanju koordinacije. Organizacija je na vrlo visokom nivou i na ovom poslu radi na hiljade ljudi“, rekao je Gerginov novinarima nakon što je sa ministrom za rad Aleksandrom Vulinom obišao prihvatni centar „Stanica“ u Šidu.

On je istakao da se ne mogu očekivati idealni uslovi u svakom momentu, jer izbeglice dolaze sa različitih područja i iz različitih kultura i sa različitim higijenskim navikama.

„Mi se trudimo da damo maksimum u svakom, pa i u sanitarnom pogledu i mislimo da je ova izjava najblaže rečeno ishitrena i nekorektna“, naveo je Gerginov.

Upitan da li očekuje veći talas migranata i kada, on je rekao da s obzirom na sve surovije vremenske uslove, očekuje manji priliv migranata, ali da ne sme biti opuštanja.

„Imamo kapacitete i dobru saradnju sa hrvatskom graničnom policijom i za sada sve ide po planu“, rekao je Gerginov.

On je dodao da ne očekuje da dođe do promene rute kojom migranti prolaze, s obzirom na planinski masiv između Grčke i Albanije i teške uslove na bugarskoj granici.

Janković i njegova hrvatska kleginica Lora Vidović obišli su pre dva dana granični prelas kod Šida, odnosno Tovarnika, gde izbeglice iz Srbije prelaze u Hrvatsku kako bi se na licu mesta uverili u uslove njihovog zbrinjavanja.

Janković je tada rekao da su uslovi zbrinjavanja izbeglica u Prihvatnom centru u Šidu ispod svakog minimuma i da će uskoro uputiti predloge kako da se to pitanje što bolje reši.

Janković je primetio da izbeglice s jedne strane imaju besplatan internet, što je primereno 21. veku, a da su s druge strane u Prihvatnom centru toaleti „kao u 12. ili 15. veku“.

Vulin: Uslovi u centrima na najvišem nivou

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da je kroz Srbiju do sada prošlo oko 520.000 migranata, a da su uslovi u prihvatnim centrima na najvišem mogućem nivou.

„Kroz Srbiju je zaključno sa jučerašnjim danom prošlo i evidentirano 518.668 lica, a juče je taj broj uvećan za 3.304 migranta“, rekao je Vulin u Šidu.

Kako je podsetio, svi migranti koji prolaze kroz našu zemlju budu ne samo evidentirani, već i nahranjeni i medicinski zbrinuti, i o njima se vodi računa, kao o ljudskim bićima, kao „o ljudima koji su u nevolji i traže pomoć i zaštitu“.

Ministar je istakao da su u prihvatnom centru u šidu uslovi na najvišem mogućem nivou, a da izbeglice imaju mogućnost da prespavaju i ostanu koliko oni misle da im je potrebno.

Sve prostorije u centru su zagrejane, postavljeni su tuševi sa toplom vodom, a migranti dobijaju hranu, kao i medicinsku zaštitu.