Još 1.000 izbeglica krenulo iz Šida ka Slavonskom Brodu

Vesti 11. dec 201513:54 > 14:02
N1

Još jedna grupa od oko 1.000 izbeglica sa Bliskog Istoka krenula je danas oko podne vozom sa železničke stanice u Šidu ka Slavonskom Brodu u Hrvatskoj.

Izbeglice, među kojima je bio veliki broj žena i dece, stajale su u redu, mirno čeajući da im službenici srpske policije i njihove hrvatske kolege provere dokumenta, javio je Tanjugov izvestač sa lica mesta. Oni nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima, u želji da što pre uđu u voz i krenu put Hrvatske.

Juče sa te železničke stanice u pravcu Slavonskog Broda nije krenuo nijedan voz, jer nije bilo mnogo migranata.

Međutim, voz koji je krenuo oko podneva danas je treći po redu, nakon što je oko 1.000 izbeglica otišlo vozom nešto posle ponoći i još toliko rano jutros.

U Šidu su se u voz ukrcali oni koji su nastavak puta čekali u Prihvatnom centru Stanica, pored same železničke stanice, ali i oni koji su sa 10-ak autobusa stigli iz Prihvatnog centra Adaševci.

Inače, od 3. novembra, kada je uvedena linija Šid – Slavonski Brod, kojom migranti nastavljaju put iz Srbije ka Hrvatskoj i dalje ka Sloveniji i Austriji, pošlo je 159 vozova. Ukupno je vozom prevezeno oko 157.000 izbeglica, dok je autobusima na Batrovce prevezeno još oko 6.000 njih.

Izbeglice u voz mogu da uđu samo sa dokumentima koji im se izdaju u Preševu prilikom registracije. Tamo dobijaju potvrdu da su izrazili nameru da u Srbiji zatraže azil i imaju 72 sata da naspuste našu zemlju.

Kako je danas rekao ministar za rad Aleksandar Vulin, kroz Srbiju je zaključno sa jučerašnjim danom prošlo 518.668 hiljada izbeglica.