Bujošević pisao Tasovcu: Ministre, ne radite svoj posao

Vesti 11. dec 201514:44 > 14:56
N1

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević poručio je ministru kulture Ivanu Tasovcu da ne radi svoj posao, te ukazao da posao ministra kulture i informisanja nije zatvaranje medija i otvaranje rijalitija, već obezbeđivanje stabilnog i dovoljnog finansiranja tog medija.

Bujošević je u odgovoru na jučrašnje otvoreno pismo ministra kulture naveo da RTS Tasovcu šalje mesečne izveštaje o trošenju budžetskih sredstava.

„Ne znate to, ministre, zato što ne radite svoj posao“, naveo je Bujošević.

Tasovac je, naime, Bujoševiću juče uputio otvoreno pismo u kojem je istkao da je direktor RTS-a Dragan Bujošević „novinar sa potisnutom ambicijom da bude politicar“.

Primetivši da ministar Tasovac nije upoznat sa sadržajem zakona koje treba da sprovodi, Bujošević ga je uputio na član 35. Zakona o javnim servisima, koji kaže da „Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa“.

„Republika Srbija, ministre, to ste vi i vlada u kojoj  ste ministar, osim ako ne mislite da je Republika Srbija promenila ime u Dragan Bujošević. Ne želim ja da premijer bude inkasant, niti sve svaljujem na njegova pleća (to je premijer Vama zamerio, ministre) nego tražim da vi i vlada poštujete zakon, da obezbedite „stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa““.

Bujošević je ministra uputio i na član 23. istog Zakona koji govori o ovlašćenjima generalnog direktora javnog servisa poručivši mu da proba da u tih 12 tačaka pronađe reč „pretplata“ ili „taksa“.

„Nema ih. Ako niste razumeli, da ponovim, nema ih“, naveo je Bujošević.

Direktor RTS-a je Tasovcu ukazao da je obezbeđivanje stabilnog i dovoljnog finansiranja Javnog servisa posao ministra, iako, kako je naveo, vi verujete da je vaš posao zatvaranje medija i otvaranje rijalitija.

„Vi mislite da ste zadatak stabilnog i dovoljnog finansiranja rešili donošenjem pomenutog zakona. Ja mislim da niste. Rekao sam vam to 12. juna, mog šestog radnog dana na mestu generalnog direktora RTS-a. Predložio sam i vama i premijeru kako taksa može da bude naplativa, kako da Republika Srbija obezbedi stabilno i dovoljno finansiranje dva javna medijska servisa i RTS i RTV. Zanimljivo je da ne pominjete Radio televiziju Vojvodine iako je i ona, zajedno sa RTS-om, potpisivala iste predloge promene zakona. Vi ste odbili moje predloge, premijer ih je prihvatio. Ili je bolje reći da je i pre nego što sam ih ja izneo, on već došao do njih“, naveo je Bujošević.

Koliko je Ministarstvo dalo za Filharmoniju, a koliko za Narodno pozorište?

Bujošević je podsetio Tasovca na to da ga je u njegovom prisustvu, ministrov državni sekretar ubeđivao da „Brisel ne dozvoljava promenu zakona“.

„Rekao sam da se tvrdilo i da Brisel traži od RTS-a da se odrekne emisione tehnike, tornja na Avali i drugih sličnih predajnika, da narodu bude jasno o čemu je reč. Reklo se ne dozvoljava Brisel da RTS proizvodi i emituje program. A potom se u slučaju kablovskog operatera tvrdilo da Brisel traži da SBB i proizvodi program i emituje ga. Kako Brisel može da ima jedan stav za RTS a drugi za SBB, pitao sam vas. Nisam ni do danas čuo vaš odgovor. Ali znam da je vaš posao da ne dozvolite da privatno preduzeće ima povoljniji položaj na tržištu od javnog medijskog servisa. Vi to i dalje dozvoljavate. Ne radite svoj posao, ministre“, poručio je.

Direktor RTS-a podseća da je ministar u jesen 2014. dobio odgovor da je toj medijskoj kući za „stabilno i dovoljno finansiranje “potrebno oko 120 miliona evra, ali da Tasovac nikada nije odgovorio na taj račun RTS-a.

Bujošević je Tasovcu poručio da bi voleo, na primer, da vidi koliko je Ministarstvo kulture dalo novca za Filharmoniju, a koliko za Narodno pozorište i šta se dogodilo sa konkursom za direktora Filharmonije.

„Nisam odgovore našao na sajtu Ministarstva“, naveo je Bujošević i dodao da račun za taksu nije otvorio zato što mu je, kako kaže, Ministarstvo finansija napisalo da to ne može sve dok RTS dobija novac iz budžeta.

„Ni to ne znate, ministre, zato što ne radite svoj posao“, konstatuje ponovo Bujošević.

Najzad, Bujošević kaže da bi možda i prihvatio ministrov predlog da bude direktor Hrvatske radio televizije čiji je budžet 217 miliona evra, ali se, kaže, boji da kolega Goran Radman ne bi prihvatio da bude direktor RTS-a čiji je prihod oko 71 milion evra (56 miliona iz budžeta i 15 miliona od reklama).

Uz podsećanje šta je RTS proizveo u poslednjih šest meseci, Bujošević dodaje:

„Ali, to vama ništa ne znači, vi biste ipak da ostanete prvi evropski političar koji je predložio referendum o opstanku Javnog medijskog servisa, dakle televizije koja je najgledanija i kojoj se najviše veruje“.