EU daje skoro 200 miliona evra pomoći za Srbiju

Vesti 11. dec 201515:26 > 15:45
REUTERS/Francois Lenoir

Evropska komisija je usvojila paket programa pretpristupne pomoći za 2015. godinu u ukupnom iznosu od oko milijardu evra za podršku reformama i regionalnoj saradnji u zemljama koje teže članstvu u EU, a za Srbiju je izdvojeno 196,6 miliona evra.

Zbog složenih procedura planiranja i potvrdjivanja, uobičajeno je da se iznosi za određenu godinu najčešće troše od sledeće, u ovom slučaju 2016. godine.

Reč je o sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kojima će se u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj podsticati dalje demokratske i ekonomske reforme, modernizacija pravosuđa i javne uprave, kao i regionalna saradnja.

Prema tabelarnom, pojedinačnom prikazu podrške EU zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, za Srbiju je izdvojeno najviše sredstava kad je reč o zapadnobalkanskim zemljama – 196,6 miliona evra.

Kako je preneo EU Info centar, za Kosovo je EU izdvojila 78 miliona evra, za Albaniju 89,9, za Bosnu i Hercegovinu 37,2, za Makedoniju 24,1, a za Crnu Goru nešto više od 40,4 miliona evra.

Iz paketa vrednog oko milijardu evra, Turskoj je namenjeno 255,1 milion evra.

Oko 278 miliona evra predviđeno je za program za više zemalja, dok je oko 71,5 miliona evra planirano za mere podrške.

„Taj paket pokazuje naše snažno opredeljenje za EU perspektivu za Zapadni Balkan i Tursku. To je dugoročno ulaganje u stabilnost EU, bezsbednost i prosperitet i podržaće političke i ekonomske reforme zemalja na putu ka EU“, ocenio je evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Za programe u kojima učestvuje više zemalja u regionu za 2015. je odobreno 122,55 miliona evra.

Saobraćajno i energetsko povezivanje Zapadnog Balkana

Paket uključuje i 155,25 miliona za programe povezivanja za 2015-16. Tim novcem će se podržati finansiranje velikih regionalnih infrastrukturnih projekata u energetici i transportu na Zapadnom Balkanu – četiri interkonektora, dva putna i dva železnička projekta.

Predviđeni su interkonektori za povezivanje elektromreža Albanije i Makedonije I i II i za uspostavljanje transbalkanskog koridora I i II, sekcije u Crnoj Gori i Srbiji.

Takođe su predviđena dva projekta drumskog povezivanja BiH i Hrvatske u okviru mediteranskog koridora i dva železnička projekta – povezivanje Makedonije, Kosova i Srbije, i Crne Gore i Srbije.

Realizacija tih projekata će približiti ekonomije i društva u regionu, a očekuje se da doprinos EU „povuče“ zajmove partnerskih finansijskih institucija u vrednosti 540 miliona evra.

Komisija je ocenila da je unapređenje povezivanja na Zapadnom Balkanu, kao i između tog regiona i EU, ključno za ekonomski razvoj u regionu.

U saopštenju Komisije ističe se da je povezivanje postavljeno visoko na listi prioriteta EU u regionu iz punu podršku zapadnobalkanskih vlada.

Posebna pažnja posvećena je pripremi i finansiranju konkretnih regionalnih infrastrukturnih investicionih projekata, ali i primeni tehničkih standarda i tzv. mekim merama, poput pojednostavljenja prekograničnih procedura.

Takođe je za mere podrške u regionu, uključujući reviziju, evaluaciju i monitoring, informacije i komunikacije, podršku OHR u BiH i šemu TAEIX, odobreno 71,55 miliona evra.