Ujedinila se niška opozicija

Vesti 11. dec 201517:35 > 17:40
N1

Predsednici šest niških odbora opozicionih stranaka i sindikata Sloga potpisali su "izjavu o namerama" kojom su se obavezali da se ubuduće neće međusobno napadati i da će, u skladu sa svojim politikama, delovati na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Narodnog pokreta Srbije, Reformističke stranke, stranke Zajedno za Srbiju, Liberalno demkratske partije i sindikata Sloga ocenili su potpisanu izjavu kao prvi korak ka formiranju opozicionog bloka koji će na predstojeće lokalne izbore izaći sa jednom izbornom listom.

Niški opozicionari takođe su ocenili da da je stanje u gradu postalo katastrofalno loše od kada je na vlast došla Srpska napredna stranka, da nema investicija niti novih radnih mesta, a da mladi odlaze iz Niša u kolonama.

Predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ćirković naveo je da Niš ima 40.000 nezaposlenih, po prosečnim platama se nalazi na 55. mestu u Srbiji, a 30 odsto njegovih građana strahuje od siromaštva.

„Bahata i volonterska vlast nam daje za pravo da kažemo ‘dosta je bilo’. Gradićemo neki novi Niš, privredno jak regionalni centar. Napravili smo prvi korak“, rekao je Ćirković.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković kazao je da će opozicione stranke koje su danas potpisale „izjavu o namerama“ ovaj dokument ponuditi i ostalim opozicionim strankama u gradu, nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

„Očekujemo da nam se pridruže svi oni koji su nezadovoljni stanjem u gradu, a koji imaju politička opredljenja slična našim“, rekao je Stanković.

On je kazao da će opozicione stranke narednih dana raditi na sporazumu o saradnji i programu saradnje, a kao poslednji četvrti korak usledio bi i koalicioni sporazum.

Ideja o stvaranju jedinstvenog opozicionog bloka u Nišu javila je se nakon što je nedavno, posle skoro 20 godina, izostao direktan prenos sednice Skupštine grada na kanalu Niške televizije.

Opozicione stranke su izostanak prenosa ocenile kao grubo kršenje demokratije i uskraćivanje prava građanima da znaju gde se i kako troši novac iz gradskog budžeta.