Sumnje u Novom Sadu – udruženje veterana "vrbuje" za SNS

Vesti 11. dec 201518:01 > 18:05
N1

U Novom Sadu sumnje u to da se pogodnostima već obezbeđuju sigurni glasovi na sledećim izborima.

Dok prvi čovek novosadskih naprednjaka tvrdi da ta partija u tome ne učestvuje, u jednom tamomšnjem udruženju veterana objašnjavaju da je u pitanju obećana izgradnja spomenika veteranima, a ne nuđenje novca u zamenu za glas.

Ukoliko vam zazvoni telefon, a sa druge strane žice bude predstavnik udruženja ratnih veterana, postoji mogućnost da zapravo razgovarate sa Srpskom naprednom strankom. Nakon tvrdnji pojedinih građana da im je nuđen novac i druge pogodnosti u zamenu za siguran glas, proverili smo da li je to tako.

„To je najobičnija laž. Ja bih voleo taj jedan čovek da dođe ovde, a i vi možete slobodno doći kad te volonterke rade, jer ne rade one svaki dan, da čujete kad zovu, šta pričaju s njima“, objašnjava Dragan Simić, udruženje invalida i veterana ratova „Miloš Obilić“.

A o čemu to volonterke pričaju sa građanima, mogli smo da vidimo na uputstvu za telefonske razgovore, na kom se potencijalni članovi mole da se izjasne da li bi glasali za SNS, kako bi ostvarili niz pogodnosti koje su obezbeđene, jer su se dogovorili sa Gradom oko podizanja spomenika ratnim veteranima.

N1

„Ne, sa promocijom to nema veze. Kažem, mi smo postigli sporazum sa njima da se, ako ih podržimo, da Novi Sad dobije spomenik“, rekao je Simić.

Znam za takve pojave, kaže gradonačelnik Novog Sada, ali demantuje da njegova stranka učestvuje u vrbovanju glasača sličnim pogodnostima.

„Bio bih najsrećniji da se te takve pojave momentalno sankcionišu. Jako bi bilo važno i da postoji jedna svest u zajednici da niko ni ne učestvuje u tim stvarima, da ne pravimo klimu da se takve pojave događaju, nego da se to sa gađenjem odbaci“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

N1: Da li to znači da će neko, ukoliko se dokaže da je na taj način instruisao glasače iz vaše stranke, biti sankcionisan?

Vučević: Naravno, naravno. Zašto bi to SNS radila, kad mi imamo najveću podršku i s nestrpljenjem čekamo izbore.

Ipak, da je upravo Srpska napredna stranka nudila novac i pogodnosti u zamenu za motivisanje glasača, tvrdi predsednik drugog udruženja ratnih veterana.

„Bio je razgovor da li postoji mogućnost, „evo ti da se zbrineš, dobiješ neka novčana sredstva da se obezbediš i neku funkciju“. Na taj način. „Da ti tako pokušavaš da priđeš malo nama, ljude da obavestiš, pošto si ti predstavnik ratnih veterana, dosta ljudi te poznaje“. Znači, hteli su da me kompromituju“, rekao je Željko Vukelić iz udruženja ratnih veterana.

Kupovina glasova pojava je koja se često pominje u vezi sa gradskom vlašću u Novom Sadu. Naime, vođi pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislavu Bokanu, još od izbora 2012. godine sudi se zbog davanja novca glasačima, ali taj proces se zbog brojnih odlaganja bliži apsolutnom zastarevanju.