Treba li Srbiji "plagijatograf" za sumnjive doktorate?

Vesti 11. dec 201518:34 > 18:45
N1

Siniša Mali, Nebojša Stefanović i Aleksandar Šapić i dalje su doktori nauka, jer i posle više od godinu dana otkad je grupa naučnika posumnjala da su njihove doktorske disertacije plagijat akademska zajednica o tome ćuti.

Siniša Mali i dalje je doktor jer je komisija Fakulteta organizacionih nauka utvrdila da 33% njegove doktorske diseratcije nije plagirano. „Dr“ ostaje i ispred imena ministra policije Nebojše Stefanovića, jer ni njegov rad nije plagijat, utvrdila je nezavisna komisija Univerziteta Megatrend, a dok se čeka formiranje nove komisije Univerziteta Union, jer je stara prekinula rad, doktor među političarima ostaje i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Navode grupe naučnika da su doktorske disertacije trojice političara plagijati premijer je pre više od godinu dana nazvao glupošću na šta akademska zajednica nije reagovala, a ćuti i dan-danas, što je za profesorku Srbijanku Turajlić zastrašujuće:

“Postoje dva razloga: jedan je neprekidna želja akademske zajednice da se ne zamera vlastima, pa ako je premijer rekao da je to glupost – akademska zajednica će lakše da podnese tu sramotu i to omalovažavanje recenzije, nego što će da se zameri premijeru. A drugo – bojim se da bi ozbiljno preispitivanje plagijata otvorilo Pandorinu kutiju i da je toga jako mnogo ljudi svesno”, ocenjuje Turajlić.

Oni čiji doktorati nisu sporni kažu da vlast štiti svoje funkcionere čak i kada je, tvrde, očigledno da su do titule doktora došli prečicom.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Pavićević kaže da Srbija umesto poligrafa smesta treba da uvede “plagijatograf” da se, kako kaže, izmeri šta je ko radio i ko je od koga prepisivao.

„I da se jasno kaže ako je gradonačelnik prepisao tuđe, a predstavio kao svoje – da to ne sme da se radi, mora da ‘briše’ s mesta gradonačelnika”, smatra Pavićević koji je i poslanik Nove stranke u Skupštini Srbije.

Sociolog Jovo Bakić smatra da osobama sa spornim doktoratima nije mesto na visokim funkcijama. “Ako oni sami nemaju ‘tri čiste’ da podnesu ostavku, onda moraju da budu smenjeni, ali ih Aleksandar Vučić ne da, baš kao što nije dao ni Gašića. Ali ovde se vlada napušta zbog nekih medijskih stvari, a ne napušta se zbog mnogo ozbiljnijih”, primećuje on.

Prema podacima Zavoda za statistiku raste broj doktoranata u Srbiji. Nije ni čudo, ocenjuje profesorka Turajlić, jer se budućim doktorandima šalje ovakva poruka: “Budite bliski vlasti i imaćete doktorat”.