Tasovac odgovara Bujoševiću: A šta ste vi uradili

Vesti 11. dec 201521:09 > 22:03
N1

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nastavio je polemiku sa generalnim direktorom RTS Draganom Bujoševićem i ostao pri stavu da direktor RTS do sada nije uradio ništa što se od njega očekuje.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nastavio je u petak polemiku s generalnim direktorom RTS Draganom Bujoševićem i ostao pri stavu da direktor RTS do sada nije uradio ništa što se od njega očekuje.

Tasovac u pismu pita Bujoševića zašto ne radi svoj posao, kao na primer njegov kolega sa HRT, istakavši da „ništa ne može da razgali čoveka kao dobra halucinacija“.

Država će svoj deo obaveza, kada je reč o finansiranju javnih servisa ispuniti i uplatiće četiri milijarde dinara iz budžeta u tu svrhu, naglasio je Tasovac, a Bujoševića upitao šta će on da uradi.

„Šta ćete Vi da uradite i šta ćete uraditi ako se ustanovi da niste sposobni da uradite“, pitao je Tasovac.

Ministar je, takođe, naveo i da u Zakonu o javnim medijskim servisima, koji se bavi ovlašćenjima generalnog direktora, nema reči „pretplata“ ili „taksa“, ali da ima to da „direktor mora da organizuje i upravlja procesom rada i vodi poslovanje ustanove“. „To što se za vas vođenje poslovanja svodi na ideju da premijer i ministar smisle kako da se naplati taksa, jeste problem, ali nije moj“, naveo je Tasovac.

Tasovac podseća da Statut RTS-a, u svom članu 43, stav 12, predviđa da je posao direktora i da „organizuje, nadzire i odgovara za sistem koji obezbeđuje finansiranje RTS iz takse“.

„Ju! Otkud sada to tu! Da zovemo Vučića da promeni statut? Da uzme na sebe obavezu iz tog člana? A vi ga posle ubedite da niste hteli da ga postavite za inkasanta“, poručuje Tasovac.

Osvrćući se na Bujoševićevo pominjanje hrvatskog javnog servisa, Tasovac upućuje i pitanje Bujoševiću: „Kada dodamo da je HRT građanima Hrvatske, koji, kako ste i sami rekli, u ogromnom procentu plaćaju taksu bez ikakve prisile, omogućio, putem ugovora sa bankama, da je plaćaju preko trajnog naloga; da je snimio spotove kojima se promoviše plaćanje takse; da je organizovao nagradne igre za one koji plaćaju taksu; da je smislio niz povlastica; da redovno obaveštava javnost o platama zaposlenih u HRT… Elem, kada sve to dodamo, zašto mislite da ne radim svoj posao, ako vas pitam – izvinite, direktore, šta ste vi radili sedam proteklih meseci?“, kaže Tasovac.

Tasovac Bujoševiću poručuje da „Srbija nije provincija Lilang, i u njoj je Zakon o javnim medijskim servisima prilagođen EU standardima, tako da to, što vam Brisel smeta, vredi samo ako se preselite u žaoming, preuzmete ondašnju televiziju i nazovete se Kim Džong Bu“.

Tasovac još primećuje „da je zakon nezgodan“. „Ako vam toliko odgovara njegov deo, po kojem je država nadležna za finansiranje javnih medijskih servisa, moraćete da se naviknete i na to da poštujete onaj njegov deo, koji govori o vašim obavezama. I ako šaljete finansijski izveštaj, što ste predstavili kao svoju dobru volju, a ne najobičniju obavezu jednog direktora, moraćete da uradite i sve ostalo što vam stojiu opisu nadležnosti. Niz najobičnijih obaveza, najobičnijeg direktora, pa i sve one koje su vezane za naplatu takse. A ništa od toga niste uradili. Niti ste organizovali, niste nadzirali, nikog osim mene i premijera, i niste se pripremili za posao, koji vam počinje za nekih petnaestak dana“, dodaje u pismu ministar Tasovac.