LSV protiv predloga budžeta

Vesti 12. dec 201509:40 > 09:41
N1

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da će njegova stranka glasati protiv predloga budžeta za sledeću godinu.

„Ne možemo da glasamo za predlog budžeta prema kojem je Vojvodina kažnjena. Subvencije (za poljoprivrednike) su bile 12.000 dinara (po hektaru), pa su smanjene na 6.000 a sledeće smanjenje biće 3.000, što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kostreš na RTS-u.

On dodaje da LSV ne sumnja u dobru volju ministra Dušana Vujovića da sa njima razgovara i pronađe rešenje. „Problem nije nastao sa ovom vladom, donošenje Ustava i ispunjenje odredbe od sedam odsto (republičkog budžeta koji pripadaju Vojvodini) nijedna vlada nije ispoštovala. Želimo da razgovaramo sa ministrom, ali moram da kažem da mi nikad nije bilo jasno kako su pronašli tih sedam odsto i to je malo“, kaže Kostreš.

On je dodao da ne postoji dobra volja na političkoj sceni Srbije da se donese zakon o finansiranju Vojvodine. „Bez jasne definicije kako Vojvodina treba da izgleda i da li Srbiji treba Autonomna pokrajina Vojvodina ne možemo da donesemo zakone o finansiranju. Sedam odsto je pokazatelj da Srbija prihvata autonomiju na svojoj teritoriji“, kaže Kostreš i dodaje da LSV očekuje da Ustavni sud odradi svoj posao, jer je Ustav prekršen.

„Vidi se da nema sedam odsto i da je Ustav prekršen. Zamolio sam komesara (Johanes) Hana da ohrabri Vladu Srbije i da je postojanje autonomije na teritorije Srbije prihvatljivo ako težimo EU“, istakao je Kostreš.

On kaže da je to test za Republiku Srbiju i dodaje: „Prihvatanje različitosti je pokazatelj političke spremnosti da se menjamo“.